четвъртък, 12 ноември 2015 г.

City of the Spider Queen 11: Тресавището на лича (който го няма)



В една топла ноемврийска нощ, седнали на новата маса на Ванчо, се отправихме на поредно приключение през тунелите на Underdark към Maeremydra –градът, който ще разкрие какво точно се случва в подземния свят на Фаерун, защо Лот мълчи, а дроувете са станали бежанци. В групата бяхме всички без нашия шано роуг – Венци. Отне и и доста време, за да вдигнем нива, което превърне вече безумното парти...в още по-безумно на заветния 13 lvl

Сесията започна с пътуване през тунелите след пропастта, пазена от Shadow дракон, който Иван чрез героя на Венци успя да убие. Самото пътуване не беше особено наситено със събития, докато не стигнахме до кръстовище, разделящо пътя на две. Тук Владо много хитро използва спел, покачващ показателя му на Survivor и проследи по кой отдавата тунела са минали бежанците.

Водени обаче от приключенско любопитство, момчетата поеха по другия тунел (след известен спор и гласуване), след некратко пътуване и надушване от страна на Марто миризматан а подземени говеда, стигнаха огромна подземна пещера, наподобяваща отворено пространство заради размерите си. Там чуха срутвания на скали и странен тътен – започвайки да обикалят бяха нападнати от четири Yrthak. Битката беше по-скоро интересна, имаше определен елемент на надхитряне специалните умения на сонарните птеродактили.

След победата групата реши да не експлорва пещерата повече и се върна обратно на основния път. Там чрез random encounter беше нападната от Truly Horrid Umber Hulk, който обаче беше победен (меко казано) с лекота. Без повече препятствия беше достигната долчинка, издълбана от подземна река – няколко добри чека и добро мислене показаха, че макар и странно като произход, речното образувание не е опасно.

Следвайки оврага, приключенците стигнаха до малко подземно езеро и намиращата се до него „ферма“ за подземни гъби, наглеждана от две дроуки в пълно бойно снаражение. Оказа се, че дроуките служат на някакъв мистериозен господар Скер, който заедно със своя също странен съсед контролират тресавището – като личът отдавна е бил прогонен. Едната дроука отиде да попита господаря дали може да минат през неговите земи, докато другата ги заведе в съседната пещера, за да изчакат.

Изненадващо бяха приети от Скер, като от тавана на „ферамата“ беше спусната стълба, която ги заведе в странно помещение с мистериозна светлина и дим, пълно с вкаменени фигури, разкрасени със скъпоценни камъни и артистични орязвания на части от тях. Вече бяха получили информация, че господарят е почитател на изкуствата ( а и имаше подозрения, че е бихолдър заради вкаменена фигура, срещната на пътя - абе, не съм сигурен, за wizard се говореше (бел.Саш.) ). И наистина Скер е бихолдър, който беше извикал приключенците, за да си поиграе с тях преди да ги превърне на статуи. Нещата станаха интересни, след като Жоро успя да предизвика интереса му с добре зададен въпрос и Diplomacy check от 40. Закачи го за неговата колекция, като му каза, че тя може да бъде попълнена с нещо по-добро. В този момент се присъедини съседа илитид, и след като нелошата броня на Задар Царнае не свърши работа, след не много силно дипломаси (но все пак успешно) групата успя да убеди Скер, че бившият му приятел би бил много добро попълнение в неговия малък Лувър. Това даде възможността на партито да получи карт бланш за минаване нататък към следващи приключения.


Като цяло приключението беше приятно, но за мен City of the Spider Queen вече ми действа малко рестриктивно и с удоволствие бих излязъл с нова собствена история (макар че научих полезни неща от сегашната). Маеремидра е интересно място и финалът може да се получи много добре, така че си струва и да го довършим, но чакам и с нетърпение новата история, която да започнем. Също така, струва ми се, че една по-дълга съботна или неделна сесия ще ни се отрази много добре