понеделник, 18 ноември 2013 г.

СбС 16: Поп спатия



След  доста дълга пауза и немалко четене на историята дотук смелите уотърдийпски приключенци още веднъж се оказаха в усмивката на Тимора с дълг от 10,5 хиляди жълтици и нито капчица боен план. Доста интересно предизвикателство се очертаваше да бъде ханът "Сините скали", където групата очакваше да срещне вампири и съответно прекара известно време в подготовка. Бяха готови да тръгват, когато се оказа, че Морн чака Уотърдийп Експрес да му доставят хубавата лъскава сребърна катана, която си поръча от джуджето ковач.

Доставката щеше да отнеме един ден и групата се оказа с време, което се очертаваше да остане неоползотворено, докато не се сетиха, че има и стар имот на фамилията Чарир, който вероятно крие в себе си следи към разплитането на мистерията. Имението се оказа запуснато и след малко добре изигран от Норвалд локален гедър информейшън, групата научи, че допреди две години в него е живял Ферикс - богат търговец от Амн, но той мистериозно е изчезнал. 

Самото експлорване на къщата беше доста интересно, не бих казал, че беше зверски трудно, но пък имаше крийпинес, който ме изкефи. Важна улика, която намерихме, беше че Ферикс е търгувал с лейди Ютиос (бел.Саш. - за мен това обяснява всичко - тя го е познавала и просто го е убила и го е продоставила на нейните култисти), а в бюрото му се криеше светлият бисер на тази сесия, който ще се помни още дълго време.

Групата имаше среща с една от вечните ДнД класики - The Deck Of Many Things. Резултатите бяха вълнуващи и естествено неочаквани. Първо Глим изтегли готин айтем и един лек експириънс бууст. После Михаил изтегли карта за връщане назад във времето и 3-ти Морн настоя да изиграе 8 карти, което категорично не беше положителна идея и съответно някъде по трасето му се падна King of Clubs - the Void, която изпрати съзнанието му в далечен плейн. Михаил самоотвержено използва своята карта, за да се върне назад във времето и да предупреди другаря си, но Морн (Марто) отново тегли карти и си спечели кръвна вражда с Михаил, както и ОТНОВО The Void. След като героят на Марто изпадна в кататония, Иван го закла и вдигна ниво.

Вече без танк, групата продължи да експлорва къщата и се натъкна на двама култисти, които на всичкото отгоре имаха и един призован демон. Те набързо неутрализираха Глим заради тъп сейв, но тактическата игра на останалата част от партито спечели енкаунтъра без сериозни щети, като на всичкото отгоре имаше и страхотен завършек от страна на Владо, който телепортира демона на мястото на Глим и първият умря задушен от асасин вайн. Като цяло - доста стабилна игра.

Героите откриха, че в крайна сметка къщата си беше светилище (или сквернилище) на Гаунадуур и намерих бележка, която ги води към Амн по следите на "момичето". Можем само да се надяваме, че става дума за младата лейди Ютиос.


Накъде сега? Нека всеки да напише какво мисли, че е правилно да направим от тук насетне и следващия път направо да се впускаме в приключения без тепърва да го мислим. Дали ще газим вампири в хан "Сините скали"? Или ще предприемем опасно пътуване към Амн? Как мислите?

СбС 15: Нови следи

(by Владо) 


Както често се случва, сесията започна в Timora’s Blessing. Този път на по ейл бяха седнали пажове на благородници, гостуващи на лорд Викар. Саут и Морн решиха да ги проследят, за да видят дали ще могат да припечелят нещо от благородничекстата визита в града. Така двамата герои стигнаха до имението на благородника, а Саут успя да проникне в него. Морн беше спрян от стражите и се наложи на изчака отвън. Въпреки поредицата от майсторски промъквания и изпита отвара за невидимост, Саут не откри нищо ценно, а в последствие беше разкрит. Наложи се да избяга и да се присъедини към Морн. (Тук Морн май нокаутира единия страж, Марто напиши каквото си спомняш)

През това време Норвалд и Глим посетиха магическия университет в Waterdeep. Там се срещнаха с познат от следването на Норвалд магьосник - Белвир. Той ги насочи към малко странен, но иначе добре запознат с The Far Realm свой колега на име Гзирак. Гзирак се оказа доста creepy маг, за който времевото измерение е малко размито. (Сашко спомняш ли си някакви детайли от срещата). Потвърди, че черната слуз, завладяваща съзнания, е от The Far Realm. Гзирак обясни, че съществува култ към Гаунадур, който вече не е част от джуджеския пантеон. Похвали се, че даже е автор на книга, проследяваща историята на култа. Срещата приключи след като Гзирак подаде листче, на което беше написано “чарир”.

Малко след това, Норвалд и Глим потърсиха Аднал - учителя на Норвалд. След като му показаха “Book of Vile Darkness” той прибра книгата по най-бързия начин и стана неразговорлив. Тази среща не беше така плодотворна, затова дуото реши да потърси книгата на Гзирак в библиотеката.

Денят приключи в Timora’s Blessing, където групата се събра. Чуха се странни звуци от етажа със спалните помещения. Героите се качиха предпазливо по стълбите и завариха чудовище (Стойо тук си ти) убило един от помощниците на Трах. То се оказа лесен противник за “нацепените батки” и беше отстранено за няколко рунда.

На следващата сутрин, групата се видя с Ниндил, който сподели, че на две места в Waterdeep е имало инциденти - Dockwad и Seaward. Следите сочели, че е замесен култа на Гаунадур. Глим помоли Ниндил за помощ за закупуването на специален лък. След отказ, се заформи облог, че Глим е толкова ловък с лъка, че може да прекара стрела през обицата на носа на Ниндил. За жалост обаче Глим се провали два пъти подред, в резултат на което групата задлъжня с 40k златни монети.

След статистически малко вероятния, но иначе доста скъпо струващ неуспех, приключенците посетиха храма на Тир. Джери потърси главния монах, но се оказа, че той е заминал за една седмица след като е бил спешно повикан. Чрез sending Джери изпрати съобщение на монаха и получи следния отговор: “За черир погледни на олтара вдясно”. На олтара пишеше, че храмът е изграден с помощта на семейство Черир, като се споменаваха и семейства Меркат и Дереф. Установи се, че Черир са изчезнали преди 50 години. Един от имотите им се намира в Waterdeep, но е бил продаден, а друг се намира край изгорелия хан “Сините скали”, за който се говори се е обитаван от вампири.

По-късно Норвалд разчете част от книгата на Гзирак. От нея стана ясно, че всички слепи пророци са аватари на Гаунадур, като целта им е да свържат този plane с The Far Realm. От време на време Гаунадур изпращал чудовища, които да убият поклониците му. В предпоследната глава от книгата се разказва, че последният град, в който се е намирал култа, е града на разкоша, като не става ясно какво точно се е случило. В послената глава се говори за мястото на летящтите хора.