вторник, 21 октомври 2014 г.

City of the Spider Queen 2: Стъпка назад, стъпка напред



Вчера (20 октомври 2014) проведохме и втората сесия от City of the Spider Queen. Играта се проведе в Ледената Къща, която все още не замразяваше душите и телата ни, но леко ни смигваше със зимна насмешка. Отново бяхме в пълен състав и след малко лигня директно продължихме, откъдето бяхме започнали.


Бяхме в първото подземие още близо до Dagger Falls и след тежък енкаунтър решихме да се оттеглим назад в една от стаите и да рестнем с помощта на rope trick. Естествено, мръсните дроуове ни намериха и последва ултра тежка битка с два bebilith-a, два дроу уизарда и една дроу клеричка, които ни насолиха дотолкова, че да изгубим две спасения. Хлъц. Окопитихме се от битката и продължихме надолу. Там срещнахме отново група дроуове, които обаче бяха с табарди на бога К…. (Стояне, хелп) и очевидно тук вече се появиха първите наченки на сюжетна нишка, защото иначе каква работа биха имали тези врагове на Лолт в подземието. Насолихме ги и решихме да спираме. Пътьом имаше и незначителна битка с два-три драйдера, които се оказаха доста слаби.


Общо взето кратка сесия с не много прогрес. Забелязвам следните особености дотук в дънджъна (може би и в приключението се наблюдават същите тенденции):
  1. Еднообразни гадове - крайно време е да си измислим протекшън срещу мощните магии (колко лайтнинг болта ядохме) или бласфемито.
  2. Енкаунтъри, които са слаби и целят да си изхабиш големите магии и умения по тях, като драйдерите. Реално, ние няма как да знаем в началото на един енкаунтър дали няма да изскочат още милион гада отнякъде и това леко усложнява задачата. При Стоян приключенията се знае, че почти всеки енкаунтър е потенциално летален (или поне challenging) и няма какво да се пазят магии. В Ситито е по-трудничко да се планира запаса от умения и магии.

Играта свърши на това как двамата мъже дроуове от последния енкаунтър се предадоха и партито ги взе пленници с идеята да ги докара при лорд Морн от Дагър Фолс за разпит и вечеря от тупаници. Очертава се следващата сесия да има повече роулплей и евентуално някакво придвижване на сюжетната нишка.

Сашо

Коментар на Стоян: И на мен сесията ми се стори забавна, макар и разлигавена, но пък и то беше ясно, че няма да навлизаме в дъблините на роуплея, ако почнем към 21:00 часа сериозната игра. Хубаво е next time да сме по-рано или съботно-неделно. Що се онтася до адвенчъра има някакви елементи, които не ми харесват. В момента има две цели - да се научи възможно най-много от готовите приключения, което да е полезно да се слага в следващи други, както и да се подправи този адвенчър, така че да има по-силни roleplay елементи. Богът, който разпознахте на табардите е Киарансалее: http://forgottenrealms.wikia.com/wiki/Kiaransalee

понеделник, 6 октомври 2014 г.

City of the Spider Queen 1: Началото



This is it, момчета. Венецът в нашата ДнД кариера. Приключението, което е толкова епично, че  всички други приключения се сравняват с него.  Книгата, която си купихме е на цели дванайсет години (без майтап, издадена е 2002 година). Тя дори не е по същата система, по която играем. D&D 3.5 вече е толкова затлачена с милиони спелове и правила, че повечето герои вече имат фийтове и класове от поне 5 различни книги, спелове от други 5 и предмети от още толкова. На фона на всичкото това се носят и слухове, че след "ситито" ще пенсионираме старите (макар и доста запазени, евалата - най-здравите книги, които съм виждал) томове по 3.5 и ще се насочим към 5 издание. Владо вече е закупил player's handbook, а пък аз обмислям дали да не си подаря един monster manual след няколко месеца. :)

Но засега фокусът ни е друг - първата сесия от City of The Spider Queen - първото и доколкото ми е известно най-доброто приключение във Фаерун по 3-то издание. За пръв път от много време играем всички накуп - и всеки беше дошъл с лачен нов герой. Ще ги представя съвсем накратко:


  • ·     Владо играе Константин - клерик на Латандер, ориентиран към магията и унищожаването на ъндед
  • ·    Марто играе Шшш....Шшшшш....? (сори, бро , не мога да се сетя, честно :):) ) - warbladeс два чифта claws, който идва от племето на червения тигър
  • ·      Иван играе Гром - орк варварин с много демидж
  • ·      Жоро играе Фидлър - добър дроу бард цигулар, който Inspire-ва за 6d6 демидж на атака.
  • ·      Венци играе Тири - гном роуг с 900 hide
  • ·      Аз съм Джин - халфлинг уизард, специалист в transmutation училището

Приключението започна в Dagger Falls, където в местната кръчма групата се сформира. Мисля си, че роулплеят си беше на ниво между нас и бързо се ориентирахме към мейн куеста. А именно - да посетим замъка на местния лорд Морн, който търси приключенци да му свършат работа. След разговора с лорда стана ясно, че група дроуове са нападали отдалечени ферми и са избивали обитателите им. Групата набързо си стисна ръцете с лорда и тръгна веднага.

Последва ходене из разни пътеки, губене и връщане. Окончателно се озовахме на входа на (очевидно) "криптата", за която стана дума и при лорда. Дълго и мъчително отваряхме единия мавзолей и накрая като го отворихме, ядохме светкавици. Добър урок занапред. Партито, колкото и да е силно, на 10 ниво важни са детайлите и тактиката! Победихме двата невидими вампира и техните споунове, след което продължихме навътре в подземието. Имаше енкаунтър с двама демони (които бяха набързо очистени), и засада на отряд дроуове (които Иван очисти набързо).

Като цяло добра (макар и кратка) сесия - със сигурност нямам търпение да продължаваме да разкриваме тайните на криптата. Имаше опасения, че понеже сме 6-ма герои, ще бъде много лесно  приключението, но пък те бяха контрирани от идеята, че като сме повече, ще качваме нива по-рядко.

Очаквам следващата сесия.

- Сашо

Сашо добре е представил ситуацията. На мен ми направи впечатление, че този тип адвенчъри имат своите сериозни трудности и всъщност изискват и те самите доста работа. Трябва да се наблегне над това енкаунтарите да са съобразени с нивото на групата, както и да се помисли за това как да разширим роуплей елемента в самия адвенчър, защото имам леко неприятно предчуствие, че може dungeon crawl-ът е повечко, отколкото го мислихме.

На мен самата сесия ми даде отправни точки за това как да пипна играта нататък, за да получим по-интересен и силен експириънс за всички.


-          Стоян