събота, 26 септември 2009 г.

понеделник, 21 септември 2009 г.

Chapter 2

Дългоочаквният старт на втората част, от кампанията за Тримата от Безантур, бе даден, вчера 21.09.09. Събрахме се обичайните заподозряни в уютния дом на Сашко, разположен високо над бетонния възел Младост.
Започнах с леки съмнения за това дали игралното ни време ще е достатъчно, но в крайна сметка играхме солидно и стегнато от 5 до 12, и покрихме добра част от сюжета. Всички играха на обичайното си ниво, дори бяха по-организирани и фокусирани от друг път.
Самото приключение беше типично за предвижване между две точки, в някои случаи могат да бъдат досадни, но ако са добре изпълнени допълват епиката на кампанията, дават перспектива на играчите за света около тях и намаляват чувството за рейлроуд.
След кратък престой в Безантур, където се сдобиха с информация за Златното момче и също припомних на Владислак неговата принадлежност към един не толкова безвреден култ, бяха изпратени с лична заповед на Ссаз Там към де факто столицата на Теск - Телфлам.
Избраха пътуването с кораб, както и очаквах, и заедно с капитан Диеро Конге се отправиха на запад с "Морската светкавица". На кораба се срещнаха с неуспелия маг Лендо, възрастен чирак изпуснал блянуваната червена роба, който от първия момент се опита да си спечели нов учител и ментор в лицето на Рутам.
Първото препятствие по пътя беше нападението на Гигантската сепия, която удобно беше с CR 9. Битката протече лесно заради силния енчантмънт на Рутам, който в общи линии сам победи създанието и най-сетне показа потенциала си.
Второто беше (може би неизненадващо, вие ще кажете) опита за покушение от страна на Лендо с отрова срещу игнориращия го червен маг. За малко се разминаха нещата, а и благодарение на Тул и Владислак. Интересното беше това, което последва - отмъщението. Успяхме да съчетаем тяхните идеи с моето вдъхновение и се получи уникална сцена, при която собствения роб на Лендо го довърши в съня му, непохватно и пълен с омраза.
Последният интересен момент беше на остров Иксинос, където капитан Конге търгува с мъже роби, ценна придобивка за гиганските амазонки на острова. При опит за търговия с тези жени-войни нещата бързо излизат извън контрол, след като вожда си харесва едрия Тул за жених. Момчетата не успяха да разнищят начина им на мислене, за да ги победят в игра на думи, но затова ги понатупаха хубаво.
Свършвам с този пост и най-вероятно ще има още за други подробности и малки неща, които съм забелязал и запомнил.

сряда, 9 септември 2009 г.

Vorpal sword



Скоро се подсетих за произхода на ворпъл сорд-а, който е доста интересен. Vorpal sword е дума за първи път използвана в нонсенс поемата на Люис Карол "Jabberwocky". В началото на "Алиса и огледалния свят" тя чете поемата за това как младо момче възнамерява да убие създанието Jabberwocky. Ето и цитатче:
One, two! One, two! And through and through
The vorpal blade went snicker-snack!
He left it dead, and with its head
He went galumphing back.
Самият vorpal sword е много интересен като реликва в Dungeons and Dragons, защото е една от малкото оцелели, след "голямата чистка" през 1988, литературни заемки. Горе-долу по това време изчезват повечето, или всички, толкинизми от D&D. Също така (временно) се премахват демоните и дяволите, за да се укротят вилнеещите фундаментални християни.

сряда, 2 септември 2009 г.

Форумно приключение

За тези, които не са редовни във форума, но имат желание за игра, ще обявя и тук идеята си. Да направим едно форумно приключение, а защо не е и повече, ако има желаещи. В общи линии ще се стремя, а и предпочитам, да направим по нещо ново, не 3.5 и Забравените кралства.