сряда, 9 септември 2009 г.

Vorpal sword



Скоро се подсетих за произхода на ворпъл сорд-а, който е доста интересен. Vorpal sword е дума за първи път използвана в нонсенс поемата на Люис Карол "Jabberwocky". В началото на "Алиса и огледалния свят" тя чете поемата за това как младо момче възнамерява да убие създанието Jabberwocky. Ето и цитатче:
One, two! One, two! And through and through
The vorpal blade went snicker-snack!
He left it dead, and with its head
He went galumphing back.
Самият vorpal sword е много интересен като реликва в Dungeons and Dragons, защото е една от малкото оцелели, след "голямата чистка" през 1988, литературни заемки. Горе-долу по това време изчезват повечето, или всички, толкинизми от D&D. Също така (временно) се премахват демоните и дяволите, за да се укротят вилнеещите фундаментални християни.

7 коментара:

  1. страхотно инфо :) сега като мънички канички почерпили знания от големия големия вир, ще се радвам да си налеем мъничко и в ножниците :P

    ОтговорИзтриване
  2. Мартине, ти пак май просиш пари чрез метафори, а? Сега и ако играеме ще е още по-добре, само да мине щибаната неделя. А пък ще е яко ако намериме и още остатъци от старите едищъни...

    ОтговорИзтриване
  3. А чак сега забелязах нещо, последните две строфи се говори че си е тръгнал с главата му...може би от тук е вдъхновението за самата механика на меча?

    ОтговорИзтриване
  4. Дааа това го бях забелязал аз явно това е част от истината за произхода му:).. иначе колко добре ме познаваш само.. привидно скромен и добър приключенец като мен :Р

    ОтговорИзтриване
  5. Хахаха, да готов винаги да муфти за това онова :)

    ОтговорИзтриване
  6. Не е вярно.. аз съм като негрите в Щатите през миналия век.. боря се за правата си срещу лошия бял Дънгън Мастер, който пази с душата си богатсвата на Фаерун:)))

    ОтговорИзтриване
  7. Супер,оприличаваш се с негрите...Можеше нещо по-добро да направиш, сега ще те проверя дали си писал във важната тема дето я пуснах във форума.

    ОтговорИзтриване