понеделник, 15 декември 2014 г.

City of the Spider Queen 3: Into the Deep



Такааа. Вчера (14 декември) в уютната бърлога на бай Иван се проведе третата сесия по приключението-майка City of the Spider Queen. Посещаемост: пълен състав с изключение на Венци, чийто герой беше изпратен да търси информация в града и съответно пенсиониран за сесията.

Започнахме откъдето приключихме - от пленяването на двама дроу и отвеждането им обратно в Dagger Falls за разпит. По пътя Фидлър (Жоро) ги заговори на дроуски и след малко театър и Enhanced Interrogation Techniques™ оставихме дроуката да заколи дроуа под предлог, че ще я освободим. Това, разбира се, беше лъжа и тя ни разказа общо взето първия елемент на сюжет в приключението.

  • Богинята Кирансале, която е мега-враг на Лот е започнала нападение срещу Лот с помощта на някаква outsider сила и засега ги разбива. Като завладее територията на Лот, ще изпълзи и навън и ще погълне целия Фаерун в мрак.

Ние я заведохме при лорда, прегрупирахме се, преекипирахме се и тръгнахме отново надолу към МРАКА.

По пътя попаднахме на засада в една горяща ферма, където мощните атакуващи магии на дроуовете ни насолиха дотолкова, че Джин (Сашо) и Константин (Владо) да паднат бездиханни, а първия дори да изхаби още едно безценно спасение. Кур.
После продължихме към криптата и съответно пещерата от предните сесии, където имахме една доста тегава битка с два бебилита.

На долното ниво открихме една пропаст, която беше опасана в огрооооомна мрежа (справка, виж картинката). Следваше...О, Господи...пъзел! След малко лутане намерихме безопасния път за преминаване надолу и се спуснахме в ъндърдарк. Намерихме следващото ниво от донжона и продължихме направо. Направихме може би 5-10 крачки и попаднахме в зала, където ни чакаха два солара и огре. Майтап бе, Уили! Една сурия дроуове. Аайде пак. Този път битката беше доста по-добре изиграна от нас. Помогна и това, че им взехме инициативата. След тази схватка прибрахме книгите и оставихме експлорването на подземието за следващия път.

Сега и коментара ми за сесията:

  • Бих казал най-добрата досега от тази кампания, макар и значително да отстъпва по качество на добрите ни Уотърдийпски сесии. Имаше и роулплейче, макар че Стоян каза, че е било “не по книгата”.

  • Героите ни са ДОСТА силни и имаме и добра бройка и въпреки това отново битките са доста трудни. Не ми се мисли по-натам как ще бъде.

  • Играта върви дооооста мудно, особено в битка поради причината, че на всеки героя е поне 10 страници. Тази затлаченост на 3.5 ни кара все по-смело да гледаме напред към 5 издание. Толкова смело, че поръчахме книгите :)

  • На мен лично ми липсва мистерия. Кефеше ме как в последните две кампании (Тей и Уотърдийп, разбирай - последните 5 години ДнД), Стоян винаги е успявал да създаде чувство на несигурност и изненада. Евалата, трябваше да го няма това, за да разбера колко е фундаментално. Най-малкото това ме кара да се сближавам с героя си и да ми дреме каква ще е съдбата му. Това е нещото, което създава велики ролеви моменти (справка - последната кампания).

Това е от мен, дългичък пост, но си заслужаваше.

Оставете коментари, защото мисля, че е доста важно към момента всеки да изкаже мнението си за сесията, за кампанията и за това кое му харесва в ДнД по принцип. :)

- Сашо



1 коментар:

  1. by Стоян:

    Като цяло сесията ми беше приятна и интересна. Имаше готин роуплей, любимите ми морални дилеми и нелош екшън. Още повече ме кефи колко drows имаме за батълмапа. За съжаление, доста е трудно в този адвенчър да се вкарват подобни елементи, но мисля, че лека полека му напипвам пулса и ще мога да изтискам максимално от иначе ригидната му dungeon crawl база.

    В самата му структура има място в следващата или по-следващата за малко разнообразие и от любимите ни елементи, липсващи при такива стокови приключения. Така че, мисля да се възползвам
    И мен доста ми се ще скоро да почнем адвенчър от нисък левъл, евентуално по DnD Next. Тъпото е, че се оказва, че Wizards няма да вадят в скоро време Campaign книги за сетингите, което ще прави създаването на противници малко по-трудно. Ако не сте ДМствали, не ви е направило впечатление какво огромно богатство от потенциални врагове има в 3.5, което наистина улеснява приготвянето на приключения, а и разнообразва нещата – съвсем пресен пример е на Сашо преживяването с Хроматик призмата от кампанията с Гаунадур.
    В този смисъл ще трябва хубаво да помислим, ако ще почваме 5-цата, кой сетинг да подберем. Дали продължаваме по добре познатия FR, дали да не посмилим за Еберон? Дайте мнение по тези въпроси

    ОтговорИзтриване