неделя, 30 декември 2018 г.

Tomb of Annihilation – 15 – Срещи под повърхността



Трета поредна събота и общо 4-та сесия за декември 2018! Каква година и какъв край!
Равносметката за 2018 е за 15 сесии по Tomb of Annihilation и 6 по предната Уотърдийпска кампания. Надявам се и през 2019 да успеем да играем толкова редовно. И така – на 29-ти декември, локацията беше отново приятната одая на М. Парти в квартал Луксозенец, а съставът беше всички без Жоро.

Продължихме, откъдето приключихме – пред шрайна на Уонго (богът маймуна), където осъзнахме, че последното кубче е взето от гадните змии. Отидохме при ред уизардите и им разказахме каква е ситуацията и се взе решение ние да идем да тупаме змийчетата, а те ни разкриха, че имат агент-шпионин във Fane of the Night Serpent – светилището на йантитата. Въпросният образ е yuan-ti pureblood, който се казва Ишмакал и носи червено бижу на гърдите си.

Ние, от своя страна, решихме да проучваме донжона на амфитеатъра, но първо направихме лонг рест. Преди да дремнем, обаче, бяхме много лошо изненадани от група 3 yuan-ti purebloods и 3 малисона. Битката беше доста тежка, Жоро не успя изобщо да играе, и добре че бяха духовните пазители на Бъбълс, които набиваха по 3д8, та свалиха гадните мърши. Битката беше наистина епична и всички бяха налягали, освен Бъбълс, който на 1 кръв повали последното yuan-ti. На едно кръв!

След това мазало вече наистина лонг рестнахме и продължихме в донжона. Още в една от първите стаи открихме каменен фонтан, който обаче може да бъде преместен и разкри стълбище към подземията на града. Там долу намерихме интересни отпечатъци от един чифт кормирски ботуши и решихме да ги проследим. Открихме почиващ мъж, който нещо си мънкаше и решихме чисто да влезем да си говорим с него. Оказа се не кой да е, а легендарният Chult’s most wanted, Артас Симбер барабар с неговия ring of winter.

Резултат с изображение за tomb of annihilation artus cimber
На живо е по-впечатляващ

Ето малко синтезирано инфо за Артас, пръстена и какво търси той там.
·       Артас е пазителят на пръстена, самият пръстен е могъщ артефакт, прокълнат и може да кара хората да желаят да го вземат и да се вманиачават в него. Самият Артас е бил вманиачен, а фрост гигантите и флейминг фист най-вероятно лъжат за това, че пръстенът им принадлежи и т.н. От друга страна, добре е пръстенът да не попада в лоши ръце, защото причинява катаклизми.
·       Артас издирва жена си Алисанда, която няма представа къде е, но ни каза, че не е в това измерение. Бъбълс предложи, че са правили сделка с Баатор, но по-скоро не е тъй.
·       Артас каза, че е идвал отдавна в Ому и, че еот отдавна изчезнал град в Кормир, по което го изловихме, че е много много стар. Каква е тайната за дълголетието, обаче не каза.
·       Също така разбрахме, че тунелът, в който се намираме в едната посока води към лавата, а в другата – към палата. Score!
·       Ние, от своя страна му казахме за Navel of the Moon и, че с него можеш да намериш изгубени хора. Той беше доста заинтересован и благодарен.
·       Артас ни даде 3 семена, които ако смачкаме, можем да го призовем да ни дойде на помощ.
·       Най-сетне му раздумахме за Соулмонгър и за Раз Назал, той каза „това променя всичко“ и се телепортира и избяга. В какви отношения сме…не знаем.

Също научихме, че горе в амфитеатъра живеят семейство горилони. Ние решихме да ги бием стратегически, но нещата меко казано се осраха и трябваше геройски да бягаме. Успяхме благодарение на няколко мощни магии на Жоро.

Резултат с изображение за D&D gorillion
4 гада с по 5 атаки, бейби. Пръждосахме се като пръдня в гащи!

Стратегията надолу в тунела беше, че Ани и Йенфир ще се дегизират като Purebloods, а Джем и Бъбълс ще са роби пленници. При първия патрул yuan-ti стратегията сработи и единият страж ни заведе при Яхру (по-важен змийчок), където да се реши какво да ни правят.

Мястото беше в сауната и тук извадихме мн жесток късмет, защото Марто използва helm of telepathy и направи detect thoughts на Яхру.

Отново синтезирано какво научихме:
·       Яхру е местният spymaster
·       Ние показахме кубчето и той веднага си помисли, че при Раз Назал има още едно такова кубче.
·       Също така се зачуди дали да го носи на Раз Назал (който е отслабнал напоследък) или на клеричката Фентаза и да му правят пуч. Раз Назал има някъв огнен меч.
·       Единственият по-зловещ и мощен от Раз Назал е личът Асерерак, от коготодори Раз Назал го е страх. Асерерак се намира в Tomb of the 9 Gods.

Разговорът се поизчерпа и започнахме битка. Набихме единия гладиатор-бодигард (те удрят много лошо, дейба) и Яхру в един момент ни предложи милост и сделка. Ние се разбрахме да ни заведе при Фентаза и да направим активно мероприятие на Раз Назал.
Като цяло, аз самият бях леко кисел през целия ден, но сега като пиша тези думи осъзнавам, че имахме много добра и наситена сесия!

събота, 22 декември 2018 г.

Tomb of Annihilation – 14 – King of Feathers



Този текст е може би представлява своеобразен (безмислен) рекорд. Пиша тези думи минути след като приключихме съботната сесия. Марти Парти още не е прибрал всичките книги. Докато чакаме да кусаме пица Доминос се потапям в спомени за изминалите няколко часа.

В деня на зимното слънцестоене (22 декември) в дома на М. Парти се събрахме всички без Жоро и продължихме с поредната епична сесия по Tomb of Annihilation.

Взели поредното кубче, се озовахме отново лице в лице с вожда на Грунговете, който се опита нещо да иска, ама ние го убедихме да си трайка. Той обаче ни каза, че горният потънал шрайн е на Папазотл – богът Чапла.

3апалихме на там с идеята да рестнем някъде из потъналите сгради и намерихме една, която се оказа обсерватория. От покрива видяхме следващия шрайн и забелязахме, че входът се пази от 4 крокодила. Бъбълс прасна единия с демидж спел и той сгъна веднага, а другите се разбягаха.

Влязохме в залата и на вътре имаше 6 статуи на хора с глави на животни, а на пиедесталчето с кубчето имаше гатанка:



Досетихме се, че отговорът е „сянка“ и почнахме да осветяваме статуите една по една. Тази с прилепа се оказа, че разкрива тунелче, което води до друга стая, където имаше стена с черни и бели плочки. Доста се поизпотихме, но се сетихме най-сетне, че това вероятно е кръстословица и написахме гатанката на плочките. В черните се изписа COVER EYES, наметнахме очите на статуите и хоп, взехме кубчето.



Продължихме на юг по водата с идеята да отидем към 22, където е шрайна на И-джин. Богът заек еднорог. Там се оказа, обаче, че са ни преварили ред уизардите. Техният начин да решават загадките е да пускат пушечното месо (наемниците) да вършеят напред. Ние също правихме малко скок подскок по пода и Бъбълс кусна малко пойзън стрелички, но съвсем в рамките на нормалното, отидохме до края и кубче немаше.



Излязохме навън и ни посрещна  процесията червени магове. ТЕ са 3-ма магове, от които един чирак, един напълно завършен маг и един лидер, който се представи като Загмир и лицето му е от едната страна на млад мъж, от другата на старец. Той първо се държа доста арогантно с нас, но в крайна сметка се спазарихме ние да открием другото кубче и да се видим на входа на Tomb of the 9 Gods след един ден. Те също търсят Соулмонгър, като идеята, е че трябва да се унищожи от ред уизард.


Резултат с изображение за red wizard d&d

Тръгнахме си по живо по здраво (без смъртоносен енкаунтър с червените магове) и преспахме в близката къщичка. На другия ден всячески се опитвахме да избегнем динозавъра, чийто рев чувахме навсякъде и затова минахме между къщите. Късметът ни се нареди тамън, защото го срещнахме точно, когато излизахме от една тясна уличка. Гадът е МММММНОГО здрав и даже има някои феноменални умения като misty step, legendary resistance (3 пъти на ден има право да изкара фейлнат сейв) и да пуска swarm от оси. Но…. ние с нашата тясна уличка имахме стратегически превес и успяхме да го убием.

Резултат с изображение за king of feathers
Няма атаки с предните ръце

Проследихме стъпките му до леговището и там понамерихме малко трежър – helm of telepathy, една ценна маска и омуански поднос, който проверява дали храната е отровна.


Видяхме също, че и в пещерата под амфитеатъра има цял един хубав дънджън. Оставихме го за друг път и продължихме към последният шрайн (който е на маймуната Wongo). При него открихме лигави следи на yuan-ti, едно умряло yuan-ti и съответно се оказа, че кубче няма. 

Final tally:
Кубчета при нас: 6
Кубчета при ред уизардите: 2
Кубчета при йан-титата: 1
Живи епик динозаври в Ому: 0
Ненамерени уникални брутални предмети: 4

Нещата се завързват и настават интересни времена!



неделя, 16 декември 2018 г.

Tomb of Annihilation – 13 – Тежки мозъчни напъни



Ето че, за всеобщо щастие, втората сесия за месец декември е факт! В съботата на 15-ти се събрахме в новото ролево убежище на чултската четворка, а именно – бърлогата на Марти Парти.

В пълен състав, продължихме нататък из Ому и проверихме къщите, които бяха около леговището на Bag of Nails, с идеята да идем до shrine-a, който е останал на островче сред лавата. Някъде там забелязахме едно голямо струпване на хората-репи (веджи-пигми), които бяха заловили един човек-жаба (грунг) и искаха да го правят на KFC в лавата. Ние вече знаехме за враждата на едните и другите. Жоро телепатично се свърза с грунга и разбрахме, че той е син на Вожда на Грунговете и се казва Инбок. С ловка измама успяхме да внушим на зеленчуците, че ние сме пратеници на боговете и да ни дадат грунга, че да не стават проблеми.

Резултат с изображение за grung leader tomb of annihilation

Едно несъстояло се пръскане с Roundup по-късно взехме жабока под ръка и тръгнахме към селото на жабохората, което се оказа, че е в шрайна на Нанганг. По пътя попаднахме на още един шрайн и на една засада от мръсни гадни yuan-ti-та. Битката не трябваше да е сложна, ама нещо не се справихме много величествено и ни понасолиха. Разминаха ни се сериозни поразии, все пак, наразяхме змиите на шайби и влязохме в шрайна. Шрайнът беше на Обулака – богът на предпазливостта и обмислените решения. На нас тази комбинация ни се видя като да е Бог на параноята и ние определено усетихме как ни хваща.

Резултат с изображение за zorbo tomb of annihilation
The majestic zorbo being careful as fuck

В шрайна нямаше битки, но имаше доста дълъг и сложен пъзел, който най-сетне ни отведе до кубчето, където видяхме един ред уизард превърнат в камък, защото е барнал куба. Ние мислихме дълго и напоително и направихме опит, но Марто фейлна и се вкамени и трябваше да похабим един greater restoration от чарма на нагата. След много мислене и малко къртене на стена с адамантиев чук, се досетихме да наредим едните факли на местата за факли в коридора и успяхме безопасно да вземем куба.

Продължихме към шрайна на Нанганг и селото на грунговете и се запознахме с техния вожд – алфа жабокът Йорп. Той ни благодари, че сме спасили неговия 142-ри син от сигурна гибел и настана време за въпроси. Тук някъде Жорката изпали и останахме само тримата.

Резултат с изображение за grung leader tomb of annihilation
El Patron

Йорп ни разказа,че:
  • -          Червените магове са били в шрайна на островчето, където се бяхме запътили.
  • -          В палатът в Ому живеят гадните ян-тита, които са предвождани от Раз-Назал (подозираме, че 
  • <Раз Назал е сексито на корицата на приключението)


Дадохме една статуетка на Йорп да ни пусне в шрайна и почнахме да решаваме следващата загадка. Ще я опиша подробно, въпреки че ме боли от спомена за нея.

Нанганг е богът на тва да си задник общо-взето и да служиш на себе си, да гледаш ти да имаш, да преебеш другарче и т.н. „Нанганг ни учи да се грижим първо за себе си“. В известен смисъл очаквахме грунговете да ни прецакат и да има ТРАП, но в крайна сметка нямаше.

Вътре в шрайна имаше купища съкровища и скъпоценности и една стая с голяма врата, на която пишеше „Най-богатият да остави даровете си тук“. Ето тук, уважами читатели, запецнахме мощно. Оставяхме какво ли не, карахме вожда да остави нещо, сваляхме гаунтлета на Морадин, КАКВО ЛИ НЕ. Съкровищата се оказаха фейк илюзия, като ги изнесеш навън. По едно време и Пси си тръгна, но Стоян ни окуражаваше да продължим напред, защото сме близо. Двамата с Марто се напъвахме на ужас, но все не можехме да измислим, а времето неумолимо напредваше.

Най-сетне поредната мозъчна пръдня произведе реален резултат и блажено се отпуснахме, взимайки куба.

А самото решение се оказа съвсем просто. Трябваше просто един единствен от нас да е в шрайна и да остави от фейк съкровището пред вратата. Така той става „най-богатият“, а пък и от друга страна „се е погрижил за себе си“.

Поне нямаше death traps, де.

събота, 8 декември 2018 г.

Tomb of Annihilation - 12 - Повече на котки доверие - НЕ


Автор на текста е Марти Парти.

Четвъртък вечер, чудесно време за игра. Започнахме бавно да се събираме към 18:00 часа. Първи пристигна Стоян, на който му беше студено, обу си дебелите чорапи, замоли за повече топло и се разлафихме за нещата от живота. Саши го последва заедно и с забележка от типа „Защо подяволите е толкова горещо тук?“, но виждайки Стоян с 2 чифта чорапи и шапка, просто се отказа, след него Жоро – забавил се зарад пишо инцидент с коче и начетения Пси след курс по английски който ни поздрави с лаконично „Гууд Ивнинг“ носейки уасаби и джинджър от обедното суши. Ит уас тайм фор бизнес, както би се изразил Сънчо.


След кратък рест групата реши да продължи на юг, но бързо се отказахме като видяхме група канибали. Сменили посоката на 180 градуса, на север намерихме къща (9) с отдавна изоставен лагер на приключенци. Намерихме писмо от Лорд Брекзит (бяха с некво жълто знаме - бел.Саш.) , който също така смята че кубовете са ключа към подземието. До нея се намираше и полусрутена къща с половин труп(10). Нищо интересно и продължихме на изток до две долепени сгради (11) едната от които със срутена стена. Малко след тях стигнаме и до мост-дънер (12) по който решихме да преминем. Героят на Жоро се оказа най – смел, но както знаем съдбата награждава най-смелите, особено в кампанийте на Стоян, и получи един дедли страйк от добре приклил се снайперист. 

Резултат с изображение за tabaxi 5e bag of nails
Bag of Nails

Оказа се пъргав Табакси който бягаше и стреляше от прикритие. Изключително досаде и смъртоносен – почти уби Бъбълс и Гем. Двамата с Ани бяхме невидими и тъкмо когато го настигнахме той хвърли оръжия и се развика че се предава и помоли за закрила от БХК. Чувствайки се гузно тъй като сме модерно гууд парти и че сме го подтикнали да стреля по нас решихме да го пощадим. Запознахме се, каза че се казва Торба с Пирони и ни заведе в скривалището си (13). Разказа ни тъжната си история за сина си която ни разчуства още повече и споделихме от вкусната му яхния. (Показа ни и входа за Tomb of the 9 Gods, но вече не сме сигурни дали не е капан - бел. Саш.) Общо взето симпатяга, докато не се събудихме в 12 от миднайт пойзън, който повръщахме по пода докато се приготвяме за битка с малката гад. Йенфир падна от 1 удар но останалите го накацаха като в добрите стари времена когато нямаше БХК, а ултра вайъленс възпитание (Clockwork Orange референс).

Резултат с изображение за hateful eight coffee scene
Когато ядеш от непознатата яхния. 

Ден 40
Сутринта намерихме храна на Унгх – богът Flail Snail. Загадката беше оригнинална и докато обсъждаме всякакви варианти, Сънчо с прясно упражнен мозък от курса по английски реши загадката собственоръчно и взехме поредния куб.

Резултат с изображение за unkh flail snail

Часа беше 22:30 вече, ДМ-а ни се налагаше да ходи в BTV-то утре на сутрешен блок и се наложи да прекратим, като взаимно се разбрахме следващата сесия да е най-късно следващия уикенд. Очаквам с нетърпение!