събота, 25 януари 2020 г.

Eberron – 01 – Sharn, city of towers


Related image

Ето, че реализирахме (както се изразява един наш ролеви брат, който са бие сас лошите) първата сесия за тази година и първата сесия по света на Еберон. Светът на Еберон съществува още от 3.5, когато авторът му (Кийт Бейкър) спечели публичния конкурс на Уизардс за нов свят по D&D. Тогава бяхме млади и запленени от високото фентъзи на Забравените Кралства и не му обърнахме внимание, но от известно време насам Еберон присъстваше в полезрението ни като нещо, което си заслужава да опитаме.

И така първата сесия беше кратичка и основно задаваше тона на сетинга. Бих казал, че основният фокус не беше толкова върху действието, колкото върху изграждане на атмосферата. Стоян очевидно ни захранваше с доста film noir естетика и за мен лично беше интересно да играем познатото D&D с щипка модерност. Интересно е да се помъчим да си представим „модерността“, защото в Еберон „високите технологии“ не идват от технологии, ами от магия. Пресата не е преса, ами магически пера, които пишат сто вестника наведнъж, лампите са магически, хлебарят също си помага с магия и т.н.

Image result for eberron newspaper

Беше любопитно и кой как си представя Sharnградът на кулите и главният град в Khorvaire. За мен лично е нещо като амалгама от града от Blade Runner (огромен, мрачен и опасен на ниските нива), арт деко, фентъзи и викторианската епоха. Чудесно място за среща между Джак Изкормвача; герой на Жул Верн, който обаче е warforged; и Магьосникът Шерлок Холмс, който използва divination, за да разплита убийствата.

И така – кои започнахме кампанията. В троен състав от моя милост, Марти и Сънчо героите бяха както следва:
-          Бенкорагиракblue dragonborn fighter LE
-          Йовиsorcerer с divine spells
-          Крънчиwarforged artificer (известен също като Victorinox, защото е доста мултифункционален)

Започнахме с това да се намъкнем в долния бордей по ниските нива на Menthis, който се казваше „При Савия“. След малко смешки с охраната намерихме контакта ни вътре, който беше не кой да е, а Сам Спейд. Изпеченият детектив ни предложи 300 злато, за да разберем подробности около мистериозната смърт на Вика Слок – млад талант от Дома Ориен (или както Стоян предпочиташе да казва Корпорация). Младежът е загинал преди 3 дни и моментално е обявено, че е от „естествени причини“, но всички знаем колко корумпирани са органите на реда в големия град. Затова някой е поръчал на Спейд да ни събере в съответния бар и да ни даде задачата.

Помислихме какво да правим и се сетихме, че има вестници. Отидохме до Sharn Gazeteer и там открихме в един брой на няколко дни, където бяха описани обстоятелствата около смъртта на Вика. Той е намерен мъртъв в дома си от чистачката на театъра Ten Torches. Отидохме до театъра, забаламосахме женицата и с малко техники от организираната престъпност нахлухме в дома му. Вътре намерихме:
-          Два билета за Lightning Rail
-          Под леглото имаше някакъв недъгаво направен и недовършен кръг за телепортация
-          Гребена на Вика, с който евентуално да играем някакви divinations
-          Взехме някакви бумаги на неясен език
-          В килера се бихме с Iron Defender и видяхме рамкирано писмото, с което го канят незабавно да се присъдеини към Корпорация Ориен.

Като цяло готина кратичка сесия. Според мен най-добрият начин всички заедно да подобрим експириънса е просто да обсъждаме атмосферата и да се надъхваме с истории, пасажи от книгата и арт, който да ни помогне да разберем Еберон по-добре и да се почувстваме в свои води.

Няма коментари:

Публикуване на коментар