вторник, 22 юни 2021 г.

Eberron – 17 – Страшният съд част първа

  



Дрън дрън, обичайната интродукция, БЛО, всички бяхме, търкалящи се кучета ядохме, всичко е ясно.

Няма да губя време и направо се впускам в описание на събитията от сесията. След като кралските тъмни фенери и бреландската войска в Троунхолд ни сложи пранги, ни поведоха към някоя тъмна килия. По пътя, обаче, бяхме срещнати от лорд Персок и неговите въоръжени сили, които казаха, че ще бъдем съдени в Трибунала и бреландците мрънкаха, но ни пуснаха. Сложиха ни други, по-луксозни пранги и ни заведоха в килията ни в Hall of Judgement. Отнасяха се с нас добре и храната не беше лоша.

По-късно дойде и нашият приятел консул Ристон и ни разказа какво ни очаква на следващия ден. Съдът няма прокуратура – изслушват ни, самите съдии задават въпроси, и когато преценят ни осъждат. За да бъдем осъдени се изисква 2/3 мнозинство. Съставът на трибунала е 10 съдии от всички (почти всички) държави на Корвейр, като съдиите от старите кралства (Бреланд, Аундаир, Трейн и Карнат) имат по 2 гласа. Общо това значи 14 гласа, от които ни трябват 5, които да ни признаят за невинни, за да отървем кожата. Самият съд е съставен от бюрократи, които имат огромен интерес да увеличават властта си и да разширяват правомощията на съда. Разбира се, има и изключения, но за тях по-надолу.

За привикване на свидетели, както и за това да бъдем привлечени като обвиняеми, се гласува с по 1 глас всеки и с просто мнозинство. За привличането ни като обвиняеми са гласували 9-1, като само чейнджлингът Крик от Лхазар Принципалитис е казал против. За него също по-долу.

Като цяло играта ни ще бъде да влияем директно на самите съдии, за да спечелим техните симпатии или да използваме техните разногласия.

И така, кои са десетимата съдии:

1.       Джелара Шолкан – председателката на трибунала, гном от Зиларго, казват че е желязна лейди. Изключително опитна и безскрупулна. Има силен политически уклон и ще се опита по всякакъв начин да извърти нещата, така че да спечели власт или да си прокара интересите. Иска трибуналът да завзема още власт.

2.       Берк Лан – Бреланд, човек, интересното за него е, че не е аристократ, но развитието, което търси е в трибунала. Подозираме, че има вероятност да е човек на ЧБ.

3.       Крик – чейнджлинг, който като цяло не изпитва уважение към колегите си и постоянно им бие контра или ги провокира. Изглеждаше като да има склонност да се застъпи за нас, само за да прави сечено на другите. Няколко пъти по време на заседанието спомена, че „това е съд за военнопрестъпници, нямаме работа с тези“

4.       Диас Навел – аристократ от Аундаир, много опитен магьосник и юрист, преподавател в магическата школа.

5.       Джиан Джарес – Карнат. Типичен карнатстки warlord, милитаристичен и никога не отстъпва. Изключително инатлив, но с чувство за чест. Като цяло не е фен на съда, защото там често съдят карнатци за военни престъпления.

6.       Имбрала – shifter от Eldeen Reaches – малко се знае за нея, мистериозна, но като цяло беше благосклонна към нас.

7.       Вурклок Ванд – хобгоблин от Даргуун, опитва се за извоюва мястото на младото си кралства сред другите „сериозни“ кралства.

8.       Олаф Стоуброу – джудже от Мрор Холдс – много точен и с много бизнес уклон

9.       Еван Таралос – фанатик на Силвър флейм от Трейн. Не се харесва с Имбрала и като цяло много ги осъжда.

10.   Имра Ирандра – халфлинг от Талента, тя е била и съдия в родината си. За нея се знае, че винаги търси истината.

След като ни разказа тези неща, Ристон си тръгна, а ние си легнахме. През нощта някой поступа охраната и ни хвърли бележка и ключ през малкото прозорче на килията. Беше ЧБ – на бележката пишеше да си тръгваме и да оставим политиката на Карнат и Бреланд. Винаги щял да бъде една крачка пред нас и т.н. Ние решихме да си останем, защото предположихме, че щом ЧБ ни дава фри пас, значи или е капан или ни иска не на заседанието. И в двата случая – по-добре да ни съдят. На ключа имаше енчантмент, а на бележката – илюзия. Другото, което пишеше на бележката е „сигналът е кукувица“.

На следващия ден започна делото. Въведоха ни в заседателната зала, където имаше милион хора и май зърнахме Вики Вейл. Важен момент според Ристон е, че медиите ще имат огромна роля в делото. Разпитваха ни, ние се представихме доста добре и най-сетне се спазарихме да извикат Розовата Блудница за свидетел, защото тя със сигурност знае кой е бил на кораба и кой не. Тъй като трябва някак си да докарат кораба, това ще стане на другия ден, а след почивката те викнаха за свидетел принцеса Хайдит. Тя влезе като малкия Маргин в съда, цялата насинена и разказа, че е била отвлечена от карнатски костен рицар и дадена под нашата опека. Ние открихме няколко пробойни в разказа и, но е много трудно да докажеш, че не си бил принцесата. Обмисляхме вариант да викаме костния рицар Авелек или мадам от бордея, но в крайна сметка се отказахаме, защото преценихме, че рисковете са твърде големи.

Ние натискахме няколко опорки – първо, че принцесата или не е била на кораба, или не сме знаели. Второ, че нямаме мотив, и трето, че самите обстоятелства около изчезването на принцесата са съмнителни – тя казва, че карнатски рицар я е отвлякъл и ние успяхме да я накараме да признае, че може ЧБ да е бил зад това, но пък ние съвсем публично сме трепали от мечовете на свободата, тоест нещо не излиза цялата работа. Надяваме се до другия ден да не ни запалят кораба и да успеем да разпитаме и блудницата.

С разпита на Хайдит приключихме и остава една кратка вечерна сесия с още въпроси.

Голямо браво за бай Стоян, който хич не си направи живота лесен с това да играе 10-12 НПЦ-та наведнъж. Определено беше предизвикателство, но мисля, че се справи супер с него.

 

 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар