събота, 21 май 2022 г.

Curse of Strahd – 03 – Игри на съдбата



С новата стратегия за синхронизиране на календарите, пожънахме първия си успех и се събрахме за втора сесия в рамките на две седмици. Съставът беше без Емо и по-късно без Сънчо, но се оправихме некак си, не знам и аз как.

Започнахме на входа на вистанския лагер, където се чуваше блага музичка. Наближихме и видяхме, че за разлика от потиснатата атмосфера навсякъде другаде, тук хората си се забавляваха около огъня, свиреха и играеха. Вдъхновен от забавата Бруно се хвърли с полусалто, циганско колело и троен аксел, скъса си ризата и рипна да играй. Това предизвика фурор във вистаните и те много ни се зарадваха, след което ни поканиха да ядем и пием заедно с тях.

Алфа вистанинът се казва Туня и това сборище се казва „катуня на Туня“. Туня ни разказа много интересни неща, сред които:

1.    -   Някъде из планините живее луд чародей, който е събирал армия срещу барона Страд, но вампирът успял да го победи. Сега се скита из планините на север около замъка и вистаните му плащат такса, за да минават през земите му. (Но май не са го виждали – не сме питали тази подробност).
 - Целият катун са слуги на Мадам Ева, която е предсказала, че ще дойдат чужденци и нейните карти винаги виждат бъдещето.
 - С доста сериозен тон ни каза, че много хора в Баровия нямат души, но вистаните всичките имат души.
  -  Питахме за синия гарван и той ни каза, че зверовете тук не случайни. Много от тях са под контрола на Страд.
 - Питахме за баба Марги, но не научихме нищо ново – те я отбягват и не ядат от пайовете.

След тези сладки приказки, пристъпихме към шатрата на Мадам Ева и вътре сред сумрак и ароматни билки видяхме магическата старица, която с пресипнал глас ни назова поименно и каза, че ни очаква. Извадихме тестето с картите и видяхме каква е съдбата ни:

ПРЕДСКАЗАНИЯТА НА КАРТИТЕ:

Картите разделихме на две части – едни първи пет, които изтеглихме от тестето и сложихме на масата и по една индивидуална за всеки от нас. Първо теглихме от петте на масата.

1.      Бруно изтегли Илюзиониста „Мъжът не е това, което изглежда. Той се движи с карнавален дилижанс, там ще намериш това, което търсиш“.
2.      Йендей изтегли Шарлатанина„Самотна мелница на връх. Там ще намериш каквото търсиш“.
3.       Акта изтегли Алхимика (всъщност transmuter, ама ми разваля хубавите български имена) – „Това, което търсиш е сред купчина съкровища, скрито зад врата от кехлибар“.
4.       Брин изтегли Ясновидеца (seer) – „Някой ще ти помогне в битката с мрака – мъж на музиката с две глави, който живее на място с много глад и мъка“.
5.      Отново Брин изтегли Призрака (Ghost) – „Тази карта ще те заведе при врага ти (Сънчо е писал Страд, ма знаем ли). Той е в бащината могила (гробница)“.

След това изтеглихме и индивидуалните карти:

А) Бруно изтегли Екзекутора„теб те е повикал висящ та бесилото, той ще те следва дори извън мъглите“. Тук си припомнихме неумиращия от миналата сесия и се сетих за някои от другите ДМ-и, които ми казваха как е имало някои наистина страхотни съвпадения, които са подсилили много съдбовния ефект на картите. Ние също бяхме УАУ.

б) Брин изтегли Берсеркер„ти ще срещнеш приятел в неочакван момент и той ще падне в краката ти в твоая защита, покосен от невидима болест на ума“.

В) Йендей изтегли Роуг – „в гарвановото гнездо ще намериш пътя за своята цел“

Г) Акта изтегли Артефакт – „паднал паладин, водач на орден рицарски, той пази това, което търсиш в леговището на мъртъв дракон“.

С това четенето на съдбата ни приключи и се оттеглихме да нанкаме в палатката, която ни бяха приготвили. Беше меко и намерихме малко кученце, с което Брин се сприятели и нарече Дракон. Спахме добре и дори решихме да не се циганим на вистаните, затова, че ни бяха развързали кесиите и ни бяха взели единствените жълтици.

Трагнахме от лагера на вистаните и стигнахме до каменен мост със статуи на гаргойли. Недалеч на запад виждахме могъщите 300-метрови отвеси на Водопадите Тсер. Преценихме, че на този етап е добре да се придържаме към пътя и не след дълго достигнахме портата. В този момент чухме тропот на нещо тежко и се скрихме да видим какво иде. Беше скъпа черна колесница с четворка черни коне, която профуча по пътя в посока замъка. Ирина ни разказа, че това е колесницата на Страд, с която той вози гостите си. Тя самата е била поканена да се качи в колесницата, но никога не е ходила. Бруно направи забележка за честта на девойката и тя се обиди, а ние фейспалмнахме.

Баровеца от Баровия

Покатерихме се по портата и продължихме нататък. Близо до пътя намерихме нечие малко скривалище. Имаше мъжки дрехи и два ключа. Потърсихме някакви следи, но нищо. Прицапахме ключовете и решихме да минем през рачното на баба Марги (което е по път). Отбивката към нейната къща беше една доста изоставена пътека, по която съвсем не беше ясно как минава фургончето с пайовете. След малко излязохме в подножието на едно хълмче, на което висеше една много стара и запустяла ВЯТЪРНА МЕЛНИЦА (точно както в картите!). Там отново срещнахме синия гарван и след малко spak with animals той ни изграчи „опасност“ и отлетя надолу от другата страна на хълма. Там имаше мини стоунхендж с 4 големи менхира и много други гарвани и отново видяхме картите в действие (гнездото на гарваните). Значи явно тук имаше какво да се прави.

Решихме да експлорнем светилището с менхирите и слязохме надолу. Там на 4 големи камъка бяха нарисувани 4 дървета символизиращи 4-те сезона. Между тях имаше пътечка от камъчета, в чийто център намерихме торбичка със зъби. Гарванът ни каза, че това са зъби на „малък човек“.

Върнахме се на мелницата и Бруно скришом надникна през мръсния прозорец. На първия етаж имаше жена, която месеше тесто. Бруно се покатери и на втория етаж видя мелнично колело и чували с брашно. На третия етаж видя втора жена, която броеше пари. Деца нямаше никъде. Скрихме се при светилището и Бруно пусна едни dancing lights, с които да им привлечем вниманието. Всички се скриха, но Акта хвърли лош чек и бабката, която излезе я спотна и се наложи да импровизираме. Без да тръгва от камъните Акта си говореше с тях и научихме, че баба Марги я няма и че долу при камъните има „лоши феи“. В този момент хипотезата ни блъсна право в лицето. Трите баби са ковен от найт хагове, събират децата, готвят ги на пайове и връщат зъбите им на феята на зъбките. Сега, нищо от това не беше потвърдено веднага, но, както казах на Марти – „не можем да поемаме рискове само на базата на това, че има малък шанс ДА НЕ СА найт хагове“. Това е ДнД и тук си найт хаг до доказване на противното. Та след като открихме тази престъпна групировка се зачудихме какво да правим. Решихме да използваме единственото нещо, което имаме като плюс и то е елементът на изненадата. Акта им каза, че идва, но се престори, че си е изкълчила глезена (оказа се, че е тренирала футбол в италианския национален отбор). Двете баби се втурнаха на помощ и ние зачакахме в засада. Брин използва интересното си умение да търнва феи. Той изскочи зад камъка и със свещения символ в ръка прокле двете старици. Едната фейлна сейва и видяхме истинската и форма – лилава антична вещица с нокти колкото ножове. Демек найт хаг. Демек НЕ НА НАС ТИЯ УЕ ЕЙ. Нашият хаг радар светна още в Баровия, като видяхме баба Марги.

Силата беше с нас, защото едната вещица избяга заради търна на Брин и се бихме само с другата. За няколко рунда успяхме да я свалим (с доста зор, защото има резистънси), но все пак успяхме и подпалихме с 300 към гората. Знаем, че хаговете работят в ковен и са много силни, когато са 3, но надявам се с това, че ги намалихме, да успеем да победим останалите две (дано не се вдигат). Брин взе една кесийска с кокалчета с руни от останките от вещицата и подпалихме с 300 през гората. Йендей хвърли добър чек и успяхме да се ориентираме правилно и шорткътнахме към пътя надолу и точно докато залязваше слънцето стигнахме до дървената палисада на Валаки. Фигурите отвътре се размърдаха и се изправиха да ни посрещнат…..

 

 

 

 


Няма коментари:

Публикуване на коментар