понеделник, 30 ноември 2009 г.

Сесия 13

Вчера, на 29.11.2009, стигнахме фаталната 13-та сесия. Проведохме я в Мартин, в далечната Надежда. Този път се събрахме малко по-рано, но късното игране отново си взе своето, но за това по-късно.
Като цяло сесията беше добра, от моя гледна точка, имаше приличен роуплей, няколко доста добри идеи( като например погасяването на дълга) и даже леко се приближихме до това, за което говоря от много време, разширяване на полето на игране, влизане в сетинг-а. Почнахме доста динамично, имаха идеи какво да се прави и съответно играта спореше.
По-лошо стана след хапването от прочутите сандвичи Цорко, които не достигат нивото на Еверест, но са питателни. Просто на всички им се доспа, дори и аз си признавам, че изгубих фокус, а това съчетано с финалната, тежка технически случка не може да е добра комбинация.
В общи линии успяха да разберат къде се крие щита Кимелтаар, макар и да беше отмъкнат от демоните, призовани от Чентин или Спаймастер-а. Намериха Сайдо, с помощта на крадците, но не успяха добре да го използват. Измъкната беше малко информация, а чуденето беше дълго и непродуктивно. Лек страничен куест с туиганците, благодарение на произхода им и познанието на езика, който обаче доведе Владислак до гроба ( след тактическа грешка в битка). Проследиха последствията от битката в къщата на Златните майстори. Завършихме обратно в Безантур, чрез телепорт.
Всички се представиха на добро ниво, Марто за съжаление не можа да оползотвори инфото, което беше събрал и отчасти стана заради много случки, запълващи времето. Лошото, като цяло, е че малко се изпуска общата картина и не виждам да се ориентираме добре в сюжетната ситуация. Сега Сашко е забелязал нещо и очаквам да сподели наблюдението си, този път поне, за разлика от миналия...
Досетих се, разочарован съм малко от последната сцена, може би и трябваше повече кинематрографичност или системно изипиване. Оказва се, има ситуации, като тази, в които това 3,5 не се справя толкова добре колкото искам ;(

събота, 28 ноември 2009 г.

Едно време


Видях тази корица на Dungeon Magazine и не се сдържах да я постна. Дано утре стане сесията!

петък, 20 ноември 2009 г.

Ноемврийски update

Реших да напиша това онова в блога, въпреки че нямахме сесия или сериозно събитие. Срамота щеше да е да го оставя само с 1 или 2 поста за месец ноември, а и за началото на декември, това не е време за гийк занимания. А и също, дискускията по последната игра не се състоя, Сашко така и не написа подробния си пост.
Добрата новина, за блога, е че прикотках колегата Евгени да се аддне за последовател, и прочетох, но не е сигурно, че като понатрупаш последователи се отварят някакви бонус опции на тъпия блогер, не че сега ползвам и половината...
Хубавото е че, скоро може би, ще поръчаме нов батъл грид, ако Венци вече не го е направил и това ще подобри играта, ивчовият вече наистина сдава багажа, главно заради кофти ползване.
Току виж си вземат и някой готин, елфически зар.
В последно време, разглеждах системата на Warhammer Fantasy. До колкото съм я видял има някои елементи на 3,5, които са приятно опростени. Също успях да поразгледам и малко 4е, и върпеки че съм хейтър, осъзнава какъв и е чара и идеята. Това ме води до причината за да се заинтересувам, а именно Dragon Age: Origins.
Новата, отлична игра на Bioware, доста окраден, но много приятен свят с интересни куестове и битки. Още се чудя дали нямаше да е по-добре в любимия Forgotten Realms, но и това, което са измислили канадците( май? нали?) е приятно.
Самата система напомня на 4е, и на ммропг-та, което доста ме стресира в началото. А и вас може би ще ви ( моя групо), файтърите, на практика, не са бойните машини. Признавам, аз го развих тъпо, но все пак и като идея е да е по-различен.И тя е да е танк, да обира демиджа, самият той не нанася тежък такъв. Запълнени са класическите роли, демидж дийлър, лечител и т.н.
П.П Нещо пак ми се започва форумна игра, ако някой има желание... да си каже

сряда, 11 ноември 2009 г.

Сесия 12

След леко изненадващата новина, че имаме нощно-вечерен терен, успяхме да проведем 12-тата сесия от кампанията за Тримата от Безантур. За нашо, общо щастие, родителите на Рутам Ссеск отново ни оставиха апартамента си за една нощ. Започнахме само 3-мата с Венци и Сашко, но час по-късно, след работа, се включи и Марто.
Нивото, този път, беше по-високо от 11-тата сесия, особено в началото започнахме с повече желание и направихме един доста приятен роуплей енкаунтър, само да бяхме успели да поддържаме това темпо и можеше да стане повече от отлична сесия. Сюжетът направи няколко крачки напред, изясниха се някои цели, но от друга страна цялостно отново героите са на кръстопът. Къде е книгата на Темпус? Какво се случи със Сайдо? Как ще се изнася Кимелтаар от града?
За съжаление, цялата игра се накъса на 2 части - първата половина само роуплей, втората един доста тегав "дънджън". Вината е отчасти моя, но и просто така се получава в градска среда, а и момчетата малко повече се моткаха от нормалното. Което ми напомня да ги подестя, че пак сами си ограничаваха опциите в града, трябва малко допълнителна инициативност и ще има по-добри резултати.
Втората част, от сесията, беше в Къщата на златните мечове, свърталището на местните шоу триади. Като цяло битките бяха тегавки и може би трябваше да измисля по-интересни битки, но все още са ми слабост и сме на ниво експеримент. Друг проблем е, че често ми остава малко време за тях и не може да се достигне дълбочина в самите места. А и този път, както става често, дънджъна се играеше по нощите и това води до натрупване на умора и разсеяност и като се добавят и тегавките битки към това...
Трябва също така да се подготвяте по-добре за такива места, повече поушъни и НАЙ-ВЕЧЕ скролове. Досетих се, че с парите, които имате лесно можете да се сдобиете с доста полезни неща, които не заемат спел слотове. Едно място с 2-3 нива, ама истинки нива, няма как да го минете с 4 поушъни и накрая да се чудите кво да прави маг-а. Ето Марто има доста опции и му свършват доста късно, Сашко можеш да вземеш скролове и да не си статуя след свършването на магиите.
И последното, по-интересно, е казусът с опасната игра на Владислак. Не я разрешихме по най-правилния начин и историята загуби от това като цяло, но се съобразихме с извънигровата обстановка и поне в случая беше правилно. Според мен, обаче, следващия път не трябва да правим такъв компромис и като цяло малко профанизирахме доста интересната роуплей ситуация и ме е доста яд. Това не е обвинение, главната причина съм аз за това, и прибързано я решихме. Имаше доста потенциал.