неделя, 19 декември 2010 г.

Сесия 18 - Срокът тече

Свършихме с 18-тата сесия за Тримата от Безантур. Проведе се в Надежда, и за съжаление, моето предчуствие за слаба сесия се изпълни. Най-силният момент беше вечерята, за която се беше постарал нашият благ домакин Владислак. Пържолки с пържени картофи...много добра работа.

Самата игра се развиваше в базовия Безантур. След завръщането му статуса на Рутам е доста по-висок и социалните придобивки валят. Имоти, уважение, нови контакти...дори семейства предлагащи синовете си за чираци.
За седем дни беше свършена доста работа, установи се, че Кимелтаар е в ръцете на Тронгар - един от синовете на Ндулу, най-силният лейтенант на Лорд Елтаб. Щитът трябва да бъде взет от крепост, разположена на 248 лейр от Абис. Свързаха се със солиден брой NPC-та, който ще заплетат интригата допълнително. Появиха се и странна група култисти на Елтаб, които въоражени с демони се опитаха да унищожат Рутам и компания. Това доведе до комичната ситуация, при която статуята на г-н Сеск беше влачена по дъното на океана :)

Предстои да се намери начин да се вземе Кимелтаар. От ръцете на балор няма да е ниакак лесно. Нужно е да се разгледат всички възможни източици на информация, да се търси слабо място, план за действие. Лека подсказка е, че не е нужно да бива убит...дори временното му отстраняване може да е достатъчно да се спаси щитът. За следващия път наистина ще помогне малко планиране и обмисляне предварително.

Качеството на днешната игра не беше добро. Голяма част отдавам на себе си, особено след като качих това кръвно, другото е на самото приключение...ще трябва да се вземе поука. Тези дълги приключения с проучвания в редки случаи стават интересни. Като цяло липсваше и нагласа добра.

Не мога да кажа, че някои игра слабо. На мен главно ми пречеше шибаното кръвно, всички останали се справиха доста добре...имаше хрумване и на идеи. Няколко разговора бяха доста интересни, Азнар Трул успях да го предам какъвто е, елфът предизвика ненавист...
Кажете какво ви се стори лошо или скучно :) Давайте и идеи как да започнем следващата сесия с голям отскок, да се елиминрат дългите минути на зяпане на спелове и изморено мълчание.

15 коментара:

  1. Аз съм доволен от сесията. Смятам, че тези сесии с продължително разследване и проучване са най-тежки. Трудността идва от продължителните разговори, заплетените случай и безграничните възможности с които разполагаме в магическия свят на Faerun. Но пак мисля, че постигнахме някакъв прогрес.
    Искам да отправа едно предложение, обаче. Тъй като джиткаме по Dnd 3.5, нека го правим максимално близко до правилата на системата. Предложението ми е за Critical-a, който стана на въпрос днес. В момента не го играем по правилата и предлагам да се гласува за него. Аз съм за правилото да се добавя удвоен Dmg. бонуса към потвърден критикал, а не единствено да се удвоява броя на заровете. Напишете си мнението.
    Иначе благодаря, че сте ми харесали маджичката, тъй като си отделих целия предиобед за приготвянето й.
    П.С. Мислех си за нещо... Green Lantern is Bane with a wedding ring.

    ОтговорИзтриване
  2. :D от къде го измисли това за Green Lantern? :))
    Аз съм си казал мнението за критикала. Не се разбрахме и какво ще купуваме с 10-те лева

    ОтговорИзтриване
  3. Героят на Марто се казва Владислак :) Беше наговтил...виж как изпупскаш Ванчо

    ОтговорИзтриване
  4. Като цяло съм със смесени впечатления. Наистина подобен род сесии са тежки, и за следващия път, надявам се, ще се подготвим по-добре, дори и от метагейм гледна точка пак ще е полезно. Никой не е очаквал намирането на щита да е лесно, но пък можехме и повече.

    Силно недоволен съм от битките тая сесия – доста сериозно ни насраха копелетата, което резултира в губене на спасение, както и сложна схема. Това ме напомня, че на Марто спела е доста силен, и бихме могли да си купим 2-3-4 диаманта „от по 1000” и да ги ползваме в битка.

    Относно НПЦ.-тата в сесията – Азнар беше готин, добре го представи, властен беше, силен, точно както и без тва си го представях от предния път (явно си consistent ;)).
    Калдубар беше също готин, изкефи ме и съюзът, който се заформи между него и нас, а и освен това беше класически олдскул куест, в който се избира една от две враждуващи страни, такива не бяхме имали от доста време. Източните сънища взеха интересен обрат, беше много интересен енкаунтър със самурая.

    Скапаният елф си го получи, а и от нас не мисля, че можеше да се очаква по-малко. Тоя мърляч показа доста сериозно неуважение. Големия въпрос е кой седи над него. А и освен това, всички видяхте – голден ретрийвърите го убиха, ние нямахме нищо общо.

    Което ме довежда и до силната част в сесията – според мен имахме доста добър ролплей този път. Играхме си героите, а и след 18 сесии вече сме си свикнали. Звездата на сесията според мен беше Марто, който много ефектно (може би не изцяло нарочно) предаде клерика на Бейн, който иска да вземе властта, дали за себе си, дали заради фанатизма си. Този sequence много ми хареса, и е основа за много добър character development.

    По тези въпроси, толкова. За следващия път ще се подготвим по-добре, и туйто. Отиваме, гърбим гадовете, и взимаме щита.

    ОтговорИзтриване
  5. Браво за изчерпателния коментар, Саше. Само си забравил да си кажеш мнението по казуса, който Марто изложи.
    Относно подготовката, аз отдавна твърдя, че не се подготвяте достатъчно, не само преди сесия. Преди да нападненте или да влезете в дънджън. Има много скролове и поушъни и други лайна, които ще са супер полезни. Точно енкаунтърът със Сешори е добър пример - Remove curse.

    Това, което липсваше на сесията, е дълбочина...имах проблеми с навлизането и с атмосферата. Вече трябва и към такива неща да се стремим.

    Марто знам, че сериозно се е заел с този development, за който говориш. Чете допълнително, и то не само някакви фййтове, ами флейвър за сетинга.

    Дай някакви стъпки за подготвянето...така само да го заявиш

    ОтговорИзтриване
  6. Аз си мислех днес за същото което сашко спомена. Трябват 2-3 диаманта за съживяване, но това за което ме е яд е,че съм изпуснал едни подкрепящи спелове които са ми се сторили незначителни но биха намерили много по добро приложение от на моменти безполезния flesh reaper. Мисля че й спеловете агейнст хеотик биха били много полезни за следващата кампания. А Венци много добре се сети за оръжията. Тва е от мен за сега, преди да съм изпаднал в несвяст.

    ОтговорИзтриване
  7. Сесията според мен мина добре, като изключим тъпия гаф със загубата на спасението. Там подходихме глупаво и си получихме заслуженото, верно и зарът малко ни предаде...
    Безспорно сесията беше тежка, тъй като беше доста нестандартна за нас. Замислете се колко пъти сме правили такъв тип сесии, в които целта е да се намери информация и да се подготвим за бъдещо неособено ясно събитие. Никой от нас не е на ти си използването на дивинейшън магии от какъвто и да е сорт. Просто нямаме голям опит в тази насока, а то не е като да фърляш файърбол. Не знам някой има ли идеи кои книги да се погледнат за следващата сесия? Аз хвърлих един поглед върху Manual of the Planes където има информация за света на демоните, но не съм сигурен колко ще влезе в употреба, като се има предвид, че не пише нищо за нашия лейр.
    Сашко е прав - и мен ме накефи как Марто успя да пресъздаде героя си. В тази насока имам само една малка забележка, в църквата усетих една несигурност от негова страна в разговора с NPC-то клерик.
    Друго нещо, което забелязах, е че някои демони от нисък ЦР имат DR от +1, а тезин от нашия левъл имат DR от +2, което може да се окаже проблем. Оръжията които сме поръчали са cold iron masterwork, но не са магически :(
    Аз си мислех за промянта в действието на критикала, но то е нож с 2 остриета. Както ние ще правим повече damage, така и на нас ще ни правят повече. А както знаем гадовете нямат край, за разлика от нашите герои и техните спасения.
    Чакам свежи предложения за книгите?

    ОтговорИзтриване
  8. Да му го тура на блогера. написах 5 абзаца. Накратко има магийки за преодоляване на тоя дмг редукшън трябва да ги проучим и използваме. Щи правим меча по як от следващия път. Сашко няма да мре вече така лесно защото и за него имам билка. Разговорите с нпц-тата са ми малко нескопосани, защото се притеснявам както когато говора с красиво момиче. За книжки дръпни си Fiendish Codex I Hordes of the Abyss. Ето ти линкче :
    http://rapidshare.com/files/47268439/A_Fiendish_Codex_I_Hordes_of_the_Abyss.pdf

    ОтговорИзтриване
  9. Я, каква хубава дискусия се заформя. Пишем си много конкретни неща.Мартине, с какво момиче си говорил бе?
    Венци добре ги е проучил по-силните демони, добре ще е да се подготвите. Друго, което ви съветвам, е да си систематизирате познанията за Елтаб, Лейъра, историята на артефакта...изобщо всичко. Да се получи една ясна картина, за по-бързо ориентиране. Играем висок левъл и има доста вплетени сюжети и истории.
    Когато ви е подреден сюжета и айтемите, нещата вървят много по-лесно и не се бавим с ненужно ровене.Когато си направите една схема с това кой какво прави, ще ви стане ясна ситуацията. Ще можете и да и въздействате, не просто да ви водят за носа.
    Дабъл кросът срещу елфа е добър проимер.Имахте информацията и вие взехте решението, не се лутахте...вие цакахте, не другите вас.
    За книги, аз не мога да препоръчам. Но винаги четенето помага, поне те кара да мислиш върху ситуацията.

    ОтговорИзтриване
  10. Абе от ония ситуации където си стоиш мирно и няква идва с една усмивка и ти казва здравей, а ти единственото което успяваш да направиш е да й свалиш усмивката с едно "Ъ-ъ-ъ".

    ОтговорИзтриване
  11. По повод критикалите - както го играем сега ни дава леко предимство, чисто математически, защото много гадове са Immune, а пък самите те набиват лоши критикали. Венци например със фийтовете, които е зел бие често, но пак, като довтасат undead ooze-овете го духаме.

    За следващия път предлагам всеки да направи по нещо за домашно. Например Марто (в когото са книгите) може да направи един списък с НПЦ-та, а пък ние с Венци ще проучим демоните. Аз също така, трябва да погледна някакви demon-specific spells.

    ОтговорИзтриване
  12. Добра идея е да си разпределите някакви малки задачки. Да мислите в кенефа как ще измъкнете щита от демоните, защото последният ви план не беше най-изпипания.
    Май се оказва, че няма да пипаме критикалите. Така или иначе те облагодетелстват вас :)
    Ние в Модерно ли ще играем този път?

    ОтговорИзтриване
  13. Там ще да е . Наще са си вкъщи и не съм ги чул да имат планове за тази сряда .

    ОтговорИзтриване
  14. Та говорихме си със Стоянчо и той ме посъветва да го напиша тук. Разглеждах разни магийки и изпускаме голяма част от ниските левели според мен. Примерно Саши може да прежали малко Exp и да направи няколко перманентни спела на Венци мене или себе си. Мисля, че би било от полза, колкото и незначителни да изглеждат бъфовете. Ама и един Large Thul ми звучи яко. Харесах и много един спелл за Сашко Body of War от SC. Може да се включи в мелето ако му се стори невъзможно да използва магиите си.
    Аз съм решил да заздравя бронята и щита на венци с +3-4 AC bonus. А Саши ще си дели кръвта с мене когато му я взимат , за да не губим толкоз бързо Save :P Не съм помислил обаче за Mind spell-овете на лошите демони. Така, че ако някои има свежи идеи и е забелязал нещо да сподели.

    ОтговорИзтриване