петък, 16 септември 2022 г.

Curse of Strahd – 09 – Зад стинити на Крезк

С много добра организация успяхме да се съберем само седмица след предната сесия и навръх 15-ти септември (дата, която нашият ДМ много обича, заради началото на затворническата учебна година) се събрахме да поиграем. Без Венци, но със пици от Франкос се гмурнахме в приключенията ни в Баровия.

Започнахме във Валаки сутринта, след като бяхме посетили магазинчето за играчки на Блински. Решихме да видим какво става с Виктор Валакович, който се телепортира през нощта при нас. Отидохме до имението и видяхме, че стаята му е празна, но вътре имаше функциониращ teleportation circle, който не посмяхме да използваме, защото трябваше един по един. Взехме тетрадката на Виктор, в която беше описал ритуала и беше нарисувал Акта.

Взехме Ирина, с нас, която ни се примоли. Имаше лек вътрешнопартиен спор, но аз настоявам, че нейното взимане на експириънса не е такъв проблем, колкото нашето умиране. Джобихме градската стража за един лък и въоръжихме Ирина бойната машина.

Излязохме навън и почти веднага открихме плитък гроб на една млада вистанка. Разбрахме, че е убита много прецизно с един удар с остър предмет в сърцето. Нищо общо с бруталиите на горските хора. В нея имаше 5 злато и вистански дриймкечър. Погребахме я в плитък гроб и продължихме нататък.


Стигнахме до самотната кула на езерото Бараток. На вратата пишеше „КХАЗАН“, а също така имаше и очевиден пъзел (на картинката). Ние изтанцувахме танца и вратата се отвори. В кулата имаше голяма зала с 4 глинени голема, които държаха вериги вързани към една платформа. Тя беше нещо като асансьор. Акта литна до третия етаж и ни пусна въже.

На втория етаж имаше разпънат на кръст скелет, а на третия имаше видимо обитавана стая. Имаше капан с арбалети, имаше арбалети насочени навън, легло, сандък, бюро, камина, доста заострени колове и връзки чесън висящи от тавана. От сандъка миришеше на лавандула и там имаше главата на вистански мъж с букет от лавандула. Намерихме няколко шишенца светена вода. В камината имаше изгорели страници, една от които успяхме да разчетем:

Чете се трудно, защото и обгорялата страница би се чела трудно

Осъзнахме, че това вероятно е местният ловец на вампири ван Хелсинг (който тук е с друго име, но не сме го срещнали, и не мога да го спомена) и му оставихме бележка да ни търси във Валаки. Ниалис се покатери през комина да види дали има нещо на покрива и зърна нещо голямо и страшно във водата (аз като цяло нямам вяра на водоемите в ДнД), както и пушека от Валаки, но и пушека от съседното село Крезк.

На излизане изиграхме танца на вратата наобратно и си спестихме (по думите на Стоян) бруталния капан. Видяхме 2 бр червени очи да ни следват в мъглата. Продължихме на запад и при нас се телепортира Виктор Валакович и моментално си събу панталоните и клекна да сере. Ние го сграбчихме, но той отново се телепортира. Предположихме, че е успял и тая магия да обърка до степен да е извън неговия контрол и, че телепортациите го водят към Акта понякога.

Наближихме Крезк и видяхме, че въсщност малкото село има огромна здрава порта и непристъпни скали от всички други страни. Видяхме, че няколко стражи ни чакат в засада, но се опитахме да поговорим с тях и сетне те извикаха местния бургомайстер Дмитрий Крезков. Ирина ни предупреди, че крезкани са добри хора, но мнителни и влизането е трудно. Ние разменихме буренцето Льо Стомп (което Бруно охотно даде) и с одобрителни възгласи ни пуснаха вътре.

Крезк е село, което е значително по-малко от Валаки, но в доста приличен вид. Хората си гледат овошки и животни и се справят сами без да отварят портата никому. Настанихме се при бургомайстора (доста енергичен и жив човек – нещо нетипично за Баровия), който ни вкара в своята голяма зимлянка и побърза да сложи ядини и пийни.

Основният план за оцеляване на Крезк е да не отварят вратата. Тях доста си ги е страх от Страд и му викат „лошия“ и не го споменават, чи да ни дойди.

Научихме, че в селото има чешма със светена вода, по-нагоре има манастир (Света Марковия), където преди много ходели хората, но абатът нещо се чалнал и вече не ходели при него. Поради някаква причина той изисква от селяните да му дават вино и те едва смогват. През нощта имало ужасяващи писъци, които се чуват от абатството.

Питахме за кехлибарите – там Страд е станал вампир, а магът от кулата – кокаляк.

Синът на Дмитрий Илия тръгнал уж да широкия свят, но така и никой не го видял повече. Ужким тръгнал към Валаки, но никой там не го е виждал.

Питахме за Василий Ван Холц – БМ помнеше, че го е виждал като дете, той често идвал да търгува с баща му.

Легнахме да спим и манастирът не разочарова – изтерзаните писъци огласяха селото цяла нощ.  През нощта Акта разучи къдравия кинжал, който взехме от лейди Фиона и се оказа, че е магически, но има нужда от още работа, за да се разбере какви са истинските му възможности. Тя го даде на Бруно.

Сутринта хапнахме мекички и минахме през чешмата. Там имаше статуя на молещ се и гледащ към водата мъж. Йендей се помоли и получи блес, а пък Брин пи и получи lesser restoration. Дадохме и на Ирина да пие и даже и плиснахме и върху раната, след което поехме по заснежената пътечка нагоре към манастира.

Манастирът "Света Марковия"

Манастирът изглеждаше напълно пуст, освен тънката ивица дим, която излизаше от комина. Нямаше гласове, нямаше и хора. По някое време видяхме абата – той беше изключително, неестествено красив млад мъж без никакви белези или бръчки по лицето. Имаше нещо много съмнително в него. Гарванът-имп на Акта не можа де прелети над манастира, а пък през прозорците не се вижда нищо, сякаш са черни.

Много странно беше, че той беше запознат с ученията на Илматер (като Йендей) и дори и със света на Еберон. На практика никой в Баровия не подозира за съществуването на другите плейнове, а пък абатът се похвали, че „имат голяма библиотека“. А кой носи книгите, питам се.

Имаше нещо много много странно в него. Каза ни, че в манастира се лекуват много болести, ала входът в манастира беше само „ако се замонашим“, което ни заприлича на бръз край на кампанията и се отказахме. Въпреки това абатът ни разказа (макар и уклончиво) това-онова. Например, че всички предсказания на мадам Ева се сбъдват, както и, че можем да я питаме, ако имаме други въпроси (например за винените камъни). Питахме го за кехлибарите и той каза, че нямаме работа там, но ние настояхме и казахме, че мадам Ева ни е предрекла, че там трябва да идем и той ни разкри, че са на южните склонове на планината Гхакис.

За винените камъни той знаеше, колкото и ние, а за баба Марги директно ни каза, че мели брашно от детски зъбчета. Целият енкаунтър беше доста странен, като не усетихме някаква заплаха от абата, по-скоро беше индиферентен към нас, но все пак имаше определено нещо, което не е наред.

 Точно си тръгнахме, сбогувахме се с абата, той влезе навътре и дочухме как казва:

„Илия, време е за обяд“.

 ----------------------
Бележка от следващия ден: забравих да кажа, че на Ирина и прилоша, докато бяхме при абата. Дали от близостта до осветеното място, дали от светената вода...не разбрахме, но си е важно, така че го записвам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар