събота, 12 ноември 2022 г.

Curse of Strahd – 14 – Никога повече мадам Ева

 

Дейби крадливата скумрия

Гърбосложен на диванчето си в съботната вечер записвам приключенията ни от тази сряда (9 ноември). Съставът беше пълен, като Емо се забави и ската от писане, което провокира Марти да запише в тефтера, че ЕМО ИМА ДА ПИШЕ 2 ПЪТИ.

Започнахме в Old Bonegrinder – мелницата на баба Марги и нейните сестри или по-скоро вече само на баба Марги, тъй като сестрите ги очистихме. Чудехме се какво да правим с косматата жаба, която очевидно не беше от тук. Най-сетне освободихме жабока и той тромаво се спусна до долу и отиде навън при менхирите. Той ровеше пръстта под тях, докато отдолу не се показа камък основа. Започна да обикаля и на infernal да се опитва да кастне някаква магия, но без успех. Ние отидохме при него и използвахме малките костици с руни, които бяхме намерили на това място. Те трябваше да се разположат върху места обозначени със същите руни на камъка. Резултатът беше, че се отвори червен портал като в Диаблото. Брин прояви особен афинитет към футбола и с мощен шут прати жабата в портала, портала се затвори и така и не разбрахме нито какво е жабата, нито накъде е портала….мамка му.

Рестнахме в мелницата без аварии и на следващия ден при менхирите имаше гарвани. Брин си поприказва с тях и научихме, че порталът вероятно е бил път на горските хора (тоест обитателите на Баровия преди да дойде Страд, които сега са горските хора). Научихме и, че баба Марги е била във вистанския лагер до Валаки, но е изчезнала от там и никой не знае къде е.

Потеглихме към мадам Ева и нейният вистански лагер. Бруно използва случая да пийне с мангустите, но фейлна сейва си и се сгромоляса по чело на земята, мртво пиян. Останалите влязохме при ясновидката и тя ни одруса по 1 платинена монета със Страд за услугата. Извадихме електриковия ключ, тя понечи да го разгледа и си го прибра. Това доведе до напрегната ситуаци, в която се чудехме дали да не я понабием и се заплашвахме и най-сетне тя ни върна ключа, но срещу цена – която е да докараме малката Анабел при нея, а не при който я търси. За капак ни сложи и един vistani curse, за да трябва да изпълним мисията. Цялата тази история не на шега напрегна Венци, който щеше досега да я е пробол с къдравия кинжал, ако не беше казал “подай виното там“ на алфа циганина.

От мадам Ева научихме, че вратата, която се отваря с този ключ е някъде при кехлибарените порти, а пък ван Рихтен „знаем кой е от картите“. Ние заподозряхме Риктавио и по-натам се опитахме да го подмамим да си каже. Взехме пияния Бруно, свестихме го и му дадохме да докосне soul stone-a на вещицата, който лекува всички болести, но най-вече махмурлук. Оказа се, че Бруно е олекнал със всичките си монети със Страд. Мамка му.

Решихме поне едно добро нещо да направим тази сесия и да закараме двете деца от мелницата при бургомайстера на Креск, който поне е добър човек, а и все пак затрихме предното му дете, поне да му се издължим по някакъв начин. Почивката щяхме да направим във Валаки и малко преди града срещнахме трапера от кръчмата Слоздер Слоздерович яхнал кон, който говореше несвързано, че е Сър Дерсик Персивал от Ордена на Сребърния Дракон и отива към Аргинвостхолд да предаде важна новина на неговите хора. Новината беше „слугите на Страд ще нападат скоро“.

Във Валаки ни посрещна гарван и ни прати към кръчмата. Ние така или иначе там отивахме. Там срещнахме цяла сюрия познати лица – Юри, Изек Страшни, Риктавио с домашните ни любимци.

Първо рзговаряхме с Юри (пише, че нещо ни е предупредил за Изек, ама не мога да се сетя какво точно – може би просто, че е там). Оказва се, че траперът, когото сме срещнали се е удавил преди няколко дни в езерото Бараток. Питахме за ван Рихтен – Юри каза, че е луд.

След това Бруно отиде да говори с Изек, който в началото не вярваше, но сетне се съгласи да идат да проверят гроба и, о, изненада – беше разкопан. Уликите сочеха, че е разкопан отвътре, тоест мъртвият сам се е освободил от прегръдките на студената земя. Намериха и следи от ботуши.

Решихме да се опитаме да метнем Риктавио и му дадохме журнала на Ван Рихтен. Той беше видимо стъписан, но не призна нищо и само каза, че, ако можеше би питал ловеца дали си струва. Казахме на Риктавио, ако иска да напише бележка за Ван Рихтен и той се съгласи. На следваща сутрин станахме рано готови за подвизи и взехме въпросната бележка. Тя беше написана като ransom note и сякаш не беше същия почерк, ама си е съмнителна работа.

Поехме по следите, които излизаха от гроба и Ниалис ги подхвана и ги проследи чак до винарната. Там се оказа, че мъртвият е откраднал кон за огромна досада на стария Мартиков. Той отиде до гнездото и разбрахме, че мъртвият е стигнал до Аргинвостхолд.

Последно отидохме до Креск. Там Дмитрий и жена му ни посрещнаха отново много топло и се съгласиха да вземат под крилото си двете деца (Фрик и Мъртъл). Най-сетне – свършихме едно добро дело.

Тук и приключихме и е време да решаваме накъде? Марти беше много надъхан да ловим върколаците (които са наблизо). Четейки записките, обаче, мисля, че добър вариант е и да идем до Аргинвостхолд, докато траперът е там, с идеята да разберем какво се случва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар