сряда, 29 декември 2010 г.

Сесия 19 - Ледената къща


Приближаваме се неуморно към заветната, юбилейна 20-та сесия с групата от Безантур. Днес играхме в кв. Модерно предградие, в най-студената къща :) Както каза Венци - Най-много прекарано време с яке, на закрито. И както винаги се получава, сесията в къщата беше доста добра. Атмосферата на мястото винаги влияе, а атмосферата в МП е подходяща.

Продължава проучването на Iron Gate Keep и нейния господар Тронгар. Героите се опитват да измъкнат информация за слабостите на демона и за силите, които са разположени в тази твърдина. Постигнаха се някои значителни успехи в тази насока, благодарение на ценен информатор.

Всичко започна с нападение от страна на елтабски култисти водени от най-големият conjurer в Безантур. Той очевидно е бил достатъчно изкушен и е сменил принадлежността си към Братството със служба на лорда на 248 леър. Биткита беше тежка ( опасен gaze attack) но се справиха.
Последва изтарашване на обиталището на култа, а именно кулата на лидера им. Доста приятно мина, имаше силни аднд елементи и по-задълбочено експлорване. Някак си, получихме комбинация от мои добри идеи с търпение и задълбоченост от страна на играчите. Имаше пропуски, но самото място получи приличен облик.
Измъкнаха затворен Налфешее, който в замяна им разказа някои интересни подробности за тяхната цел и ги насочи към други източници на информация за Трогнар, Елтаб и Iron Gate Fortress. Усещам, че започва да се оформя по ясна картина за ситуацията в главите на героите (и играчите).
Днес Марто и Сашо дойдоха с много добре прегледани спелове и нови листове. Венци се отличи като много деен и лидерски настроен. Аз забележката си я казах, по-малко ровене по листа ( особено за неща, които трябва да са изяснени от по-рано).
Битките минаха чудесно. Хел хаунда доста си го изяде с мощните енчантмънти на Сашо, а пък демонът пазител на Рогатия шлем беше брутално запратен да си ходи в Абис :D
Дано скоро успеем да направим юбилейната сесия, почвам от сега да я мисля!

събота, 25 декември 2010 г.

Весела Коледа!


Xanathar ви пожелава - Весела Коледа ! :))

неделя, 19 декември 2010 г.

Сесия 18 - Срокът тече

Свършихме с 18-тата сесия за Тримата от Безантур. Проведе се в Надежда, и за съжаление, моето предчуствие за слаба сесия се изпълни. Най-силният момент беше вечерята, за която се беше постарал нашият благ домакин Владислак. Пържолки с пържени картофи...много добра работа.

Самата игра се развиваше в базовия Безантур. След завръщането му статуса на Рутам е доста по-висок и социалните придобивки валят. Имоти, уважение, нови контакти...дори семейства предлагащи синовете си за чираци.
За седем дни беше свършена доста работа, установи се, че Кимелтаар е в ръцете на Тронгар - един от синовете на Ндулу, най-силният лейтенант на Лорд Елтаб. Щитът трябва да бъде взет от крепост, разположена на 248 лейр от Абис. Свързаха се със солиден брой NPC-та, който ще заплетат интригата допълнително. Появиха се и странна група култисти на Елтаб, които въоражени с демони се опитаха да унищожат Рутам и компания. Това доведе до комичната ситуация, при която статуята на г-н Сеск беше влачена по дъното на океана :)

Предстои да се намери начин да се вземе Кимелтаар. От ръцете на балор няма да е ниакак лесно. Нужно е да се разгледат всички възможни източици на информация, да се търси слабо място, план за действие. Лека подсказка е, че не е нужно да бива убит...дори временното му отстраняване може да е достатъчно да се спаси щитът. За следващия път наистина ще помогне малко планиране и обмисляне предварително.

Качеството на днешната игра не беше добро. Голяма част отдавам на себе си, особено след като качих това кръвно, другото е на самото приключение...ще трябва да се вземе поука. Тези дълги приключения с проучвания в редки случаи стават интересни. Като цяло липсваше и нагласа добра.

Не мога да кажа, че някои игра слабо. На мен главно ми пречеше шибаното кръвно, всички останали се справиха доста добре...имаше хрумване и на идеи. Няколко разговора бяха доста интересни, Азнар Трул успях да го предам какъвто е, елфът предизвика ненавист...
Кажете какво ви се стори лошо или скучно :) Давайте и идеи как да започнем следващата сесия с голям отскок, да се елиминрат дългите минути на зяпане на спелове и изморено мълчание.

сряда, 17 ноември 2010 г.

Сесия 17

Мина и 17-тата сесия от приключенията на Тримата от Безантур. След дълго пътуване с метрото играхме в Модерно предградие. Където, освен с приключенстване, се занимавахме да качаваме летни гуми на тавана на къщата :)

Групата на Рутам, Тул и Владислак най-сетне се добра до Цитаделата и разговаря с най-силния от зулкирите - Ссаз Там. Преди това, обаче, трябваше да се измъкнат от гостроприемството на на неговия генерал Xingax. Използваха помощта на един от недоволните вампири и се промъкнаха през едно от изоставено подземие. На края на това подеземие, срещнаха един доста корав Ice Devil. Победата беше донесена от 2-те 20-ки на Тул. Оказа се, че без катаната почти нямаха шанс да убият регенериращия се и добре брониран дявол.
Пътят им продължи през вулканите на Thaymount, там се биха с Mature Adult White Dragon, минаха и през едни тунели, пълни с опасни гадини. В общи линии, в тази сесия тежките битки не позволиха подробно изследване на подземията, много стаи останаха неразгледани.
Срещата със Ссаз Там беше кратка. Той беше твърд и директен в исканията си, но много по-човечен от генерала си Xingax. Не съм сигурен, че успях добре да го представя...на висотата на неговата позиция. Можете да ми пишете в коментарите за това.
Завършиха в Безантур, със срок от 30 дни да върнат откраднатия Кимелтаар. И с решението да се противопоставят на Атимзул. Ако съм разбрал правилно?
Качеството на играта ми хареса, имаше малко повече битки...и то доста тежки. Не успяхме да придадем онова спокойствие и задълбоченост, които виждам от клипчетата на Wizards, може би единственото, с което ни превъзхождат сериозно. Може да дадете някоя идея по въпроса...а и общо за подобряване на качеството.
Очаквам да успея да разгърна и задълбоча приключението в Безантур. Да завържа някои свободни нишки. Вие формирахте ли някакви по-конкретни планове?

вторник, 2 ноември 2010 г.

Сесия 16 - THe Black Smoke Keep

Сашко отново ме препира да пиша за последната сесия и аз не мога да го разочаровам. Успяхме да проведем 2 сесии, в 2 поредни седмици. Шестнайстата , от кампанията за Тримата от Безантур, се проведе в кв. Модерно предградие, на Хелоуйин. Между другото, виждал съм специални, страшни приключения писани за точно този празник. Нещо като Коледен спешъл, но за Хелоуйин. Имаше едно за Ravenloft.
Отново групата се занимаваше с разглеждане на Thaymount. Попаднаха на две магъоснически кули, които усилено се фортифицираха. Успяха да се запознаят с единия от червените магове, които ги управляват и неговите странни съюзници от High Forest. Получиха и задача да се свържат с определен човек в Безантур.
Последва достигането на Black Smoke Keep, убежище на Xingax и главна фабрика за немъртвите армии на Ссаз Там. Запознаха се с лейтенанта на Xingax, Таммит ( която е вампир). Чакайки аудиенция с господаря на крепостта се запознаха с част от вампирите и проучиха (твърде малко по мое мнение) различните зали. Хареса ми как Венци от чист интерес си разговаря с Таммит, разпитва я за живота като вампир и за мястото на нейния вид във Фаерун.
Последва сън от "източните", който беше прекъснат от намесата на Bane, като се оказа, че това е бил демигод представящ се за великия бог. Той ги отведе в Синята стая, dungeon, в който беше затворен гореспоменатия демигод. Вратата на тази стая се пазеше от вампир, който успяха да надхитрят. В самото подземие имаше няколко битки, които включваха и първия лич. Този път не изследваха много, намериха силен пръстен (Ring of Wizardry II). Получиха и странен подарък, за това, че освободиха демигода - Scroll of Dalnation.
Като цяло, отново съм с положителни впечатления. Играхме отлично за късна сесия, изобщо не бях уморен. Много помогна и енергийната напитка на Марто, която държа НЕГО изключително енергичен. Сесията, както Сашко отбеляза, страдаше от преходния си характер. Надявам се да успеем да сгъстим сюжета и да повишим динамиката, за което голяма отговорност нося аз. Също е важно и да успеем да направим сесия скоро, иначе ще изгубим набраната инерция. Усещам, че ако продължим с това темпо, скоро ни чакат много високо качество сесии.

неделя, 24 октомври 2010 г.

Сесия 15 - Покоряването на в. Thaymount

Поизътрка се писането на уводи, свързани с игране след дълга пауза. Но е хубаво, че този път бързо се възползвахме от ситуацията, която ни предостави на всички по-свободни графици. Събрахме се в бл 41, за да продължим приключенията на Тримата от Thay.
Започхнахме няколко дни след като Атимзул си присвои тархионството на Surthay. Важна стъпка към консилидирането на власта му там е и приемането на събитията(около Процеса) от най-силния от всички zulkir-и - Ссаз Там.
Това може да стане след лична среща, която Атимзул възложи, като задача, на Рутам, Тул и Владислак. Пътуването започна с телепортация в Елтабар, като там почти нямаше престои, и с пътуване към High Thay и Цитаделата.
Първото по-голямо събитие по пътя беше престоя в малък град преди същинските планини, където групата освободи храм на Kossuth от промъкнал се демон и служещите му саламандри.
За съжаление, не успяха да изпълнят куеста на Ефрита, който можеше да отвори голямо (странично) разклонение от задачи. Бяха доста близлко, като се има предвид, че плочката беше в пепелта на Ямата в храма. Това ме навежда на едно старо наблюдение, че ние малко се занимаваме като група с изследване на дънджъните. Отчасти причината е в мен, защото не полагам нужните усилия да ги направя по-задълбочени ( каквито са в Dungeon Magazine), от друга просто може би липсва потапяне достатъчно в средата(мога да доуточня, ако някой се интересува).
Последва едно малко гости при местния червен маг, който се оказа развратен изрод, който живее за да издевателства над робите си по брутални начини- главно сексуални. Сашко успя добре да се измъкне като защити evil алайнмента си, но и не заряза Марто на този гнусер ( който имаше сериозен интерес към "бунтовния" спътник на почитаемия брат от Ордена).
Най-хубавото, в престоя в градчето, беше трежъра. Уникален късмет донесе:
+1 armor of fire resistance
Rod of Metamagic Quicken
+1 Tome of Charisma
доста кеш
Рядко групата е била сполетявана от такъв успех, при теглене на рандом предмети.

Пътят към Цитаделата срещна групата с Purple Worm, който беше изяден за закуска и разбитата кула на незнаен червен маг. Вътре се срещнаха с Illithid, който дори на CR 8 се оказа много сериозен противник, и също така с експерименти на гореспоменатия маг с Illithid brain. Проучването (на кулат) беше спряно от присъствието на сериозен Golem, който все още не е във възмонжностите на Тримата от Безантур.

Като цяло, впечатленията ми са за добра игра, след дълга пауза. Бях леко ръждясал с думите, Венци беше махмурлия, но се справихме прилично. Сашко беше по-активен от предишните пъти и добре зае позицията на парти лидер. Мартин нямаше старите проблеми с различни физически нужди и се оправяше много бързо с героя си, въпреки дългото отсъствие от терена. Дано успеем и идната седмица да се съберем, за да започне да се качва нивото на сесиите ни.

П.С.
Чакам коментари и впечатления. Особено от Сашко, който ме юрка от вчера :))

вторник, 3 август 2010 г.

На изток от Сундабар

С общи усилия, много желание и включването на един ветеран успяхме да изиграем едно леко, лоу левъл приключение в Силвър Марчес. Мястото беше любимото на всички Модерно предградие, участвахме аз, Венци (с рейнджър), Марто (с боец спъвач) и Ванчо ( като роуг).

Действието се развиваше главно в Нюфорт, малко селце основано от преселници от Зентил Кийп, и близката твърдина Сундабар. Сюжетът се развиваше около убийството на местния мелничар-чобанин, което доведо до разкритието, че малкото селце е база за разпространение на интересите на зентаримите. Хващането на убиеца запозна героите с действията на организации като Харпърите и Зентаримите, военно-полицейската култура на Сундабар, част от живота в Севера.

Като игра нивото беше прилично след толкова голяма пауза, имахме някои проблеми с групата, която не беше особено боеспособна. Изхабени бяха всичките 3 спасения. За щастие краткото приключение беше завършено с една възможност за продължаване, но и с достатъчно категоричен и задоволителен край.

неделя, 2 май 2010 г.

Robot Chicken D&D

Преди време, попаднах на тази поредица клипчета от сесията, която са изиграли екипът на Robot Chicken с водещ някакъв човек от Wizards. Като цяло, идеята веднага грабва, всички гийкове са запознати с шоуто и могат да разпознаят екипа му, а в същото време дори и аз от много време искам да гледам една добре изпипана сесия, водена от професионалист. Ако изобщо можем да говорим, че в игрането на D&D може да има професионализъм.
Освен очевидното, много приятна маса за игра и карта, си личи огромната подготовка на DM-a за тази сесия. Дори не бих се учудил, ако този адвенчър е репетиран и изиграван много пъти. Другото изключително интересно, за мен поне, е как успява да въвлече в играта и да обясни правила, на абсолютни нубове. Смятам да пускам и други клипчета от поредицата, ако забележа нещо интересно и специфично в тях.

http://www.youtube.com/watch?v=LHQ6SCqbwvc

понеделник, 22 март 2010 г.

Там дам дам Сесия 14

Изключително неочаквано, след лек напън за организация, успяхме да проведем първата, пълнокръвна сесия за 2010 година. Точно когато нещата изглеждаха мрачни за ролевото ни бъдеще, тримата герои от Безантур се завърнаха към старите си дела и към кашата, която ги чакаше вкъщи.
Играхме в Марто, яденето беше негърско пиле от КФС + белгийски трюфели и салата от предишния ден( само за заслужилия ДМ). Реното вози добре, но трудно побира огромните ми плещи на задната си седалка ;)
По същество, играчите попаднаха в средата на вихреща се конспирация и веднага за закарани на изсмукан от пръстите съдебен процес, организиран от маг-а Ефет Ки ( илюстриран от умелата ръка на Моника). В общи линии те трябва да убедят най-високопоставените представители на магическите школи в своята невинност, по скалъпените обвинения. Или по-точно да организират защита, която да се понрави на повечето фракции в Безантур. Успяха да се справят доста добре, Венци показа, че е понаучил това онова... а и изненадващо Марто се беша наспал и наял и успя да допринесе с няколко изненадващо добри идеи.
В крайна сметка, процесът се оказа майсторски оркестриран от Атимзул ( наставника на Сашо) , който с отлично изигран ход успя да постави себе си на масата с големите играчи в Тей. В същото време, успя поне временно да опази кожите на ученика си.
Всичко това беше гарнирано с още един "източен" сън и поредната мисия на нинджите от Кара Тур.
В момента героите трябва да побързат да се срещнат с вездесъщия Ссаз Там, а и вече сериозно обмислят откъсване от сянката на Атимзул и осигуряване на финансовата и политическата си независимост :)
Като цяло, успяхме да започнем добре сезон 2010, дано имаме възможност за още и да стигнеме 20-тата годишнина...защото вече мина цяла година от началото на кампанията

събота, 16 януари 2010 г.

Нова година + по дяволите

Зле започнахме новата година, провалена сесия, без перспективи за нова...Дори самият блогер ми попречи да постна героя, който Владо ми прати. Той е успял да оптимизира един клерик, без всякакви престижни класове и бих казал, че е доста добър. Но засега има някакъв проблем, който не разбирам и ми пречи да го пусна да го видите. На Марто, особено, би му било интересно според мене.
Иначе, здрасти Ваня, видях че си коментирал на картинката с червения маг :) Стани последовател, ако искаш.