петък, 27 март 2020 г.

Още деца на черното слънце


Върколаци

Още едни същества познати от народните предания и митове. Високи между два и три метра хора-вълци.Главата им е почти,изцяло вълча с два големи кучешки зъба,които стърчат извън устата им(зъбите им достигат до 30см).Целите са покрити с бяла или сива козина,която ги предпазва от студа и те рядко носят дрехи(особено дивите).Човешките им ръце завършват с огромни лапи,които представляват тяхното основно оръжие,но макар и доста непохватни,на пръв поглед,хората-вълци са много ловки и някои могат дори да пишат и държат някои предмети.Върколаците имат отлично обоняние и всички качества на дивите си родители вълците.

Тези деца на Черното слънце се делят на два вида. Първият са дивите,те са просто един от най-съвършенните хищници-бързи,силни и много по-умни от останалите животни.Те живеят по еденично и ловуват на огромни територии главно в тайгата.Предпочитат гористите местности,където изграждат скривалищата си.Предимно дневни ловци са им нужни доста голямо количество месо.Много голяма рядкост е див върколак да говори,но в кръчмарските сказки има и подобни истории.

Вторият вид върколаци са приспособилите се към цивилизацията.Отново живеят в отдалечени хижи извън градовете,но често общуват и търгуват с хора.Някои владеят отлично човешките езици,но всички имат специфичен акцент,който не могат да преодолеят.Заради лапите си не могат да пишат(от известно време са се появили такива,които могат) ,но много могат да четат и дори от три години върколаци се приемат в Партията.Но дори и най-цивилизованите от този вид не могат да се откажат от яденето на сурова храна,която си набавят с лов.Обясняват това като казват,че печеното месо(зелечуци,които рядко ядат) губят всичките си качества и са неприятни на вкус.

Така наречените цивилизовани върколаци се прехранват главно с лов.Продават ценни кожи на хората и в замяна получават пари или предмети от битовата сфера. Освен в малки,дървени хижи върколаците живеят в планински и горкси манастири,където са приети от свещениците(след идването на Черното слънце,църквата загубва още повече влиянието си,но все пак оцеляват манастири в отдалечените райони на СССР).

Както на много други от дошлите с Черното слънце същества върху тях среброто има много лошо въздействие.Но ,въпреки че са опасни бойци не са обявени от Сребърните бригади за ''врагове на човевчеството''(както вампирите).По неофициално преброяване на Партията и Сребърните бригади броят на градските върколаци е приблизително 6000,в пустоща има още толкова.

Паяци

Едни от най-страшните и смъртоностни същества стъпвали някога на земята.Мразени и избягвани от всичко живо те са кошмарът на съвременния свят. Външният им вид доста наподобява този на паяците-имат осем крака като два от тях използват вместо ръце,покрити са със слузеста обвивка,която е доста твърда и е отличен естествен щит,главите им са типично паешки с осем очи и два големи отровни ,покрити почти до върха с кожа,зъби.Хранят се с всякакво месо и някои растения.Пригодени са за почти всякакви условия-могат да издържат месеци без да се хранят,но винаги когато имат възможност да го направят не я  пропускат.Ловуват като отравят или разкъсват жертвата и след това я оплитат в пашкули и я носят в кошерите си.Паяжината си използват и за да хващат жива плячка,която се съхранява по-дълго в пашкул.

Социалната им система е много проста,но строго последователна.Живеят на огромни колонии под земята.Всяка колония се управлява от кралица-майка,която снася всички яйца.Кралицата се отличава с огромен размер и сила,но я използва само в два случая-когато трябва да се пребори за мястото си с другите принцеси(в края на живота си всяка кралица ражда от осем до двадесет принцеси,които се бият за нейното място) и когато има  голяма,непосредствена,външна заплаха.

На второ място в йерархията са патриарсите-тези паяци са единствените,които могат да оплождат кралицата,те се отличават с голяма сила и интелект-голяма част от тях могат да говорят.Когато паяците нападат винаги са предвождани от патриарх.По принцип в една колония има около тридесет патриарха.Те се раждат такива,бащи са им предишните патриарси,които оплождат новата кралица и след това биват изядени от нея.

Средната продължителност на живота на обикновен паяк е две години,кралицата живее десет години,а патриарсите само седмица повече от нея.На ден кралицата може да снесе до пет яйца,те се излюпват след три седмици.Те се съхраняват в специални отделения,дълбоко в кошера.Кралицата снася шест месеца в годината. Паяците образуват свои колонии в хълмисти области и планини.Представляват голяма мрежа от тунели и камери с различни функции,колкот по-стар толкова по-дълбок е кошера.Напускат госамо когато кралицата умре,но тогава там идват ощепо-страшни обитатели…

Няма коментари:

Публикуване на коментар