петък, 18 декември 2009 г.

Лице

Реших да пусна нещо в блог-а, от предстоящата сесия, която надявам се скоро ще проведем. Та този персонаж ще го видите в 14-тата ни игра от кампанията за таянските магове. Не сте го срещали, но най-вероятно ще играе важна роля в развитието на събитията. Както се вижда е недовършен, няма дори татуировки, но надявам се до играта да е готов.

четвъртък, 3 декември 2009 г.

ЧРД!

Днес, на 3-ти декември, навършвам пълнолетие, в някои американски щати. Реших и тук да отбележа събитието, като продължа една традиция започната миналата година, ако не се лъжа. Традицията е да правя подарък за РД, и тази година мисля да е под формата на експириънс. Така че, всички играчи ще са свободни да си прибавят 1000 xp към този, който имат вече. Абсолютно безплатен, малко като при раждането на царя с 6-ците. Сега добавям и малко усложнение, получават го(опита) тези, които коментират в блога, до следващата ни сесия. Дано съм ви зарадвал, както ме зарадвахте вие с обажданията си :)

понеделник, 30 ноември 2009 г.

Сесия 13

Вчера, на 29.11.2009, стигнахме фаталната 13-та сесия. Проведохме я в Мартин, в далечната Надежда. Този път се събрахме малко по-рано, но късното игране отново си взе своето, но за това по-късно.
Като цяло сесията беше добра, от моя гледна точка, имаше приличен роуплей, няколко доста добри идеи( като например погасяването на дълга) и даже леко се приближихме до това, за което говоря от много време, разширяване на полето на игране, влизане в сетинг-а. Почнахме доста динамично, имаха идеи какво да се прави и съответно играта спореше.
По-лошо стана след хапването от прочутите сандвичи Цорко, които не достигат нивото на Еверест, но са питателни. Просто на всички им се доспа, дори и аз си признавам, че изгубих фокус, а това съчетано с финалната, тежка технически случка не може да е добра комбинация.
В общи линии успяха да разберат къде се крие щита Кимелтаар, макар и да беше отмъкнат от демоните, призовани от Чентин или Спаймастер-а. Намериха Сайдо, с помощта на крадците, но не успяха добре да го използват. Измъкната беше малко информация, а чуденето беше дълго и непродуктивно. Лек страничен куест с туиганците, благодарение на произхода им и познанието на езика, който обаче доведе Владислак до гроба ( след тактическа грешка в битка). Проследиха последствията от битката в къщата на Златните майстори. Завършихме обратно в Безантур, чрез телепорт.
Всички се представиха на добро ниво, Марто за съжаление не можа да оползотвори инфото, което беше събрал и отчасти стана заради много случки, запълващи времето. Лошото, като цяло, е че малко се изпуска общата картина и не виждам да се ориентираме добре в сюжетната ситуация. Сега Сашко е забелязал нещо и очаквам да сподели наблюдението си, този път поне, за разлика от миналия...
Досетих се, разочарован съм малко от последната сцена, може би и трябваше повече кинематрографичност или системно изипиване. Оказва се, има ситуации, като тази, в които това 3,5 не се справя толкова добре колкото искам ;(

събота, 28 ноември 2009 г.

Едно време


Видях тази корица на Dungeon Magazine и не се сдържах да я постна. Дано утре стане сесията!

петък, 20 ноември 2009 г.

Ноемврийски update

Реших да напиша това онова в блога, въпреки че нямахме сесия или сериозно събитие. Срамота щеше да е да го оставя само с 1 или 2 поста за месец ноември, а и за началото на декември, това не е време за гийк занимания. А и също, дискускията по последната игра не се състоя, Сашко така и не написа подробния си пост.
Добрата новина, за блога, е че прикотках колегата Евгени да се аддне за последовател, и прочетох, но не е сигурно, че като понатрупаш последователи се отварят някакви бонус опции на тъпия блогер, не че сега ползвам и половината...
Хубавото е че, скоро може би, ще поръчаме нов батъл грид, ако Венци вече не го е направил и това ще подобри играта, ивчовият вече наистина сдава багажа, главно заради кофти ползване.
Току виж си вземат и някой готин, елфически зар.
В последно време, разглеждах системата на Warhammer Fantasy. До колкото съм я видял има някои елементи на 3,5, които са приятно опростени. Също успях да поразгледам и малко 4е, и върпеки че съм хейтър, осъзнава какъв и е чара и идеята. Това ме води до причината за да се заинтересувам, а именно Dragon Age: Origins.
Новата, отлична игра на Bioware, доста окраден, но много приятен свят с интересни куестове и битки. Още се чудя дали нямаше да е по-добре в любимия Forgotten Realms, но и това, което са измислили канадците( май? нали?) е приятно.
Самата система напомня на 4е, и на ммропг-та, което доста ме стресира в началото. А и вас може би ще ви ( моя групо), файтърите, на практика, не са бойните машини. Признавам, аз го развих тъпо, но все пак и като идея е да е по-различен.И тя е да е танк, да обира демиджа, самият той не нанася тежък такъв. Запълнени са класическите роли, демидж дийлър, лечител и т.н.
П.П Нещо пак ми се започва форумна игра, ако някой има желание... да си каже

сряда, 11 ноември 2009 г.

Сесия 12

След леко изненадващата новина, че имаме нощно-вечерен терен, успяхме да проведем 12-тата сесия от кампанията за Тримата от Безантур. За нашо, общо щастие, родителите на Рутам Ссеск отново ни оставиха апартамента си за една нощ. Започнахме само 3-мата с Венци и Сашко, но час по-късно, след работа, се включи и Марто.
Нивото, този път, беше по-високо от 11-тата сесия, особено в началото започнахме с повече желание и направихме един доста приятен роуплей енкаунтър, само да бяхме успели да поддържаме това темпо и можеше да стане повече от отлична сесия. Сюжетът направи няколко крачки напред, изясниха се някои цели, но от друга страна цялостно отново героите са на кръстопът. Къде е книгата на Темпус? Какво се случи със Сайдо? Как ще се изнася Кимелтаар от града?
За съжаление, цялата игра се накъса на 2 части - първата половина само роуплей, втората един доста тегав "дънджън". Вината е отчасти моя, но и просто така се получава в градска среда, а и момчетата малко повече се моткаха от нормалното. Което ми напомня да ги подестя, че пак сами си ограничаваха опциите в града, трябва малко допълнителна инициативност и ще има по-добри резултати.
Втората част, от сесията, беше в Къщата на златните мечове, свърталището на местните шоу триади. Като цяло битките бяха тегавки и може би трябваше да измисля по-интересни битки, но все още са ми слабост и сме на ниво експеримент. Друг проблем е, че често ми остава малко време за тях и не може да се достигне дълбочина в самите места. А и този път, както става често, дънджъна се играеше по нощите и това води до натрупване на умора и разсеяност и като се добавят и тегавките битки към това...
Трябва също така да се подготвяте по-добре за такива места, повече поушъни и НАЙ-ВЕЧЕ скролове. Досетих се, че с парите, които имате лесно можете да се сдобиете с доста полезни неща, които не заемат спел слотове. Едно място с 2-3 нива, ама истинки нива, няма как да го минете с 4 поушъни и накрая да се чудите кво да прави маг-а. Ето Марто има доста опции и му свършват доста късно, Сашко можеш да вземеш скролове и да не си статуя след свършването на магиите.
И последното, по-интересно, е казусът с опасната игра на Владислак. Не я разрешихме по най-правилния начин и историята загуби от това като цяло, но се съобразихме с извънигровата обстановка и поне в случая беше правилно. Според мен, обаче, следващия път не трябва да правим такъв компромис и като цяло малко профанизирахме доста интересната роуплей ситуация и ме е доста яд. Това не е обвинение, главната причина съм аз за това, и прибързано я решихме. Имаше доста потенциал.

неделя, 25 октомври 2009 г.

Истински поушъни


Като сме на темата за спането, вижте какво намерих. Някакви идиоти продават енергийни напитки за ролеви играчи, при това има много видове. Illithid Brain Juice или Potion of Healing, може да накупиме за следващата сесия и то само за около 11$.

Сесия 11

С няколко дена закъснение, пиша и за последната сесия от кампанията на Тримата от Безантур. Общото впечатление, на всички, беше, че това беше най-слабата ни игра в обозримото минало. Протече мудно, с напъни и слабо участие на играчите. За съжаление, основната причина за колапса бяхте вие момчета, най-вече Сашко и Мартин. Очевидно и на двамата ви се спеше ( на Мартин наистина много) и това комбинирано с факта, че точно тук започват политическите машинации и схеми, където е нужно най-много внимание, провали играта.
Което ме кара да се сетя, че едва ли скоро ще правим група с изявен (вътреигрови) лидер, както сега, и то толкова ограничаващ като червен маг. Това поставя твърде голяма тежест върху Сашо, който, мисля, не е готов да носи все още( нямам предвид само последната сесия).
От групата, само Венци беше в добра кондиция и форма, но все пак е само 1/3 от вас и има второстепенна, игрова роля и не можа да измъкне всички от блатото.
От цялата работа остава един извод. Спете ако ще играеме нощно, особено, ако знаете, че не можете да издържате на такива неща. Забележката е главно към Марто, от една страна, защото не му е за първи път, да блее на сесия. И от друга към Сашо, защото той има най-отговорната роля от групата и може, почти сам, да провали сесия. Ако ще правите нещо предишната вечер, и знаете, че не можете да издържате, не ходете на тъпото парти или спете на обед, преди да играем. Аз съм приел важността, колкото е възможно за игра, на своята роля и знам, че ако на мен ми се спи игра няма да стане, затова гледам да не ми се случва.
Така стигам и до своята вина, за провала, която е малка, но присъства. Бях болен и някак си бавен и неенергичен, а и ми беше студено, което се отразява. Въпросът е най-вече, че това приключение изисква пределно внимание и съсредоточаване, има много нови нпц-та, нови сюжетни линии и по-стари разкрития. Хубавото е, че следващия път ще можем да пооправим нещата, защото не стигнахме твърде далече.
Няма да пиша за конкретни моменти, ако ви се занимава ги опишете, даже сигурно ще ви помогне да посхванете нещата, на чиста глава.

неделя, 11 октомври 2009 г.

Сесия 10

Е, успяхме! Вчера на 10.09.2009 проведохме 10-та сесия от кампанията за Тримата от Безантур. Тя протече главно на Пиратските острови в Вътрешното море( Морето на падналите звезди). Като цяло беше кратка, но се получи доста добре.
Успяхме да минем през по-голямата част от сюжета, за който бях сигурен, че ще е в центъра на вниманието, справиха се доста успешно с поставената загадка от Иммурк ( което донесе доста добро и скъпо съкровище на на таянците) и изненадващо доминираха всички битки, в които участваха. Не посетиха островите, но това в тази ситуация не е нито минус, нито плюс.
Направи ми впечатление, че започваме постепенно да се затрудняваме с правилата за по-високи нива и да правим сериозни пропуски, като например емпауърването на Мартин. Бях успешно игнорирал този проблем до вчера, но нещата скоро може и да се затлачат повече. Основен проблем на 3,5 е осложняването на правилата с изкачването по стълбицата на нивата и добавянето на нови правила от допълнителните книги (каквито ползва Мартин).
Отплеснах се, усещаше се липсата на по-роулплей моменти в тази сесия, но може би това не е минус заради факта, че сесията беше доста кратка и все пак успяхме да напреднем достатъчно за да се предвижи сюжетът. Хареса ми как успях да разнообразя екипировката на групата с тази малка част от пиратското съкровище и как се чудиха кое ще е страшното червенооко създание, което го пази :))
Героите успяха да се запознаят с привидно простата и брутална политика на Ъртспур, срещанаха се с двама от главните НИП-ове ( ;) Ендивал), които са си canon и не са мое творение, въпреки че си позволих да пооправя Телдар от неговата adnd блудкавост.
Току що се досетих, че изпуснаха доста голям страничен куест ( който бях сигурен, че ще захванат), но пък захапаха по-малък страничен. Такива неща само могат да допринесат за нелинейното развитие на сюжета.
Мисля се изчерпах на този етап, чакам отзиви тук или във форума... и разбира се другата събота, ако Тимора ни се усмихне, пак!
П.П. "Яко беше" - не е информативен коментар!

петък, 9 октомври 2009 г.

Ще стане ли утре?


Не съм публикувал нищо в скоро време. Причини много, лекции, физическо натоварване и разбира се бездействието по иначе добре развиващата се кампания. Мога да призная, че в последните седмици ( то си личи и от миналия пост) се занимавам главно с World of Darkness и със стария Vampire. Сетингът е доста интересен, успях по-подробно да се запозная, но погледа върху системата ми е още на ниво обща култура.
Но по-интересната новина е че по всичко изглежда, че утре ще успеем да направим сесия с тримата от Безантур, малко необичайно за последните години, но ще започнем от сутринта във Венци.
В момента все още мъдря адвенчъра и имам един сериозен въпрос по него, който не съм решил. Надявам се, върпреки че не му отделих толкова време колкото на предишния да се получи добре.

П.П. Ще се опитам да пусна подсказка за една изненада, ако я виждате значи е станало, ако не...сещате се

събота, 26 септември 2009 г.

понеделник, 21 септември 2009 г.

Chapter 2

Дългоочаквният старт на втората част, от кампанията за Тримата от Безантур, бе даден, вчера 21.09.09. Събрахме се обичайните заподозряни в уютния дом на Сашко, разположен високо над бетонния възел Младост.
Започнах с леки съмнения за това дали игралното ни време ще е достатъчно, но в крайна сметка играхме солидно и стегнато от 5 до 12, и покрихме добра част от сюжета. Всички играха на обичайното си ниво, дори бяха по-организирани и фокусирани от друг път.
Самото приключение беше типично за предвижване между две точки, в някои случаи могат да бъдат досадни, но ако са добре изпълнени допълват епиката на кампанията, дават перспектива на играчите за света около тях и намаляват чувството за рейлроуд.
След кратък престой в Безантур, където се сдобиха с информация за Златното момче и също припомних на Владислак неговата принадлежност към един не толкова безвреден култ, бяха изпратени с лична заповед на Ссаз Там към де факто столицата на Теск - Телфлам.
Избраха пътуването с кораб, както и очаквах, и заедно с капитан Диеро Конге се отправиха на запад с "Морската светкавица". На кораба се срещнаха с неуспелия маг Лендо, възрастен чирак изпуснал блянуваната червена роба, който от първия момент се опита да си спечели нов учител и ментор в лицето на Рутам.
Първото препятствие по пътя беше нападението на Гигантската сепия, която удобно беше с CR 9. Битката протече лесно заради силния енчантмънт на Рутам, който в общи линии сам победи създанието и най-сетне показа потенциала си.
Второто беше (може би неизненадващо, вие ще кажете) опита за покушение от страна на Лендо с отрова срещу игнориращия го червен маг. За малко се разминаха нещата, а и благодарение на Тул и Владислак. Интересното беше това, което последва - отмъщението. Успяхме да съчетаем тяхните идеи с моето вдъхновение и се получи уникална сцена, при която собствения роб на Лендо го довърши в съня му, непохватно и пълен с омраза.
Последният интересен момент беше на остров Иксинос, където капитан Конге търгува с мъже роби, ценна придобивка за гиганските амазонки на острова. При опит за търговия с тези жени-войни нещата бързо излизат извън контрол, след като вожда си харесва едрия Тул за жених. Момчетата не успяха да разнищят начина им на мислене, за да ги победят в игра на думи, но затова ги понатупаха хубаво.
Свършвам с този пост и най-вероятно ще има още за други подробности и малки неща, които съм забелязал и запомнил.

сряда, 9 септември 2009 г.

Vorpal sword



Скоро се подсетих за произхода на ворпъл сорд-а, който е доста интересен. Vorpal sword е дума за първи път използвана в нонсенс поемата на Люис Карол "Jabberwocky". В началото на "Алиса и огледалния свят" тя чете поемата за това как младо момче възнамерява да убие създанието Jabberwocky. Ето и цитатче:
One, two! One, two! And through and through
The vorpal blade went snicker-snack!
He left it dead, and with its head
He went galumphing back.
Самият vorpal sword е много интересен като реликва в Dungeons and Dragons, защото е една от малкото оцелели, след "голямата чистка" през 1988, литературни заемки. Горе-долу по това време изчезват повечето, или всички, толкинизми от D&D. Също така (временно) се премахват демоните и дяволите, за да се укротят вилнеещите фундаментални християни.

сряда, 2 септември 2009 г.

Форумно приключение

За тези, които не са редовни във форума, но имат желание за игра, ще обявя и тук идеята си. Да направим едно форумно приключение, а защо не е и повече, ако има желаещи. В общи линии ще се стремя, а и предпочитам, да направим по нещо ново, не 3.5 и Забравените кралства.

събота, 29 август 2009 г.

Нов форум

За да разширим полета за дискусии и да задвижим пасивните в групичката ни отворихме нов форум:
http://rpgforum.16.forumer.com/

Пишете и коментирайте! Тук и там :)

сряда, 26 август 2009 г.

Обявления

Първото, което се случи, е прибирането на Мартин в София. Това значи скорошна игра, и да се надяваме нови публикации тук. След събитията в Surthay, откраднат артефакт от съкровищницата на Ссаз Там, бягство от дракон, една много ядосана тархиона и една немного обмислена сделка с демон, нещата може да са по-напечени от колкото си мислят Тройката от Безантур.
Второто съобщение е по-тясно свързано с блога, обявявам малък конкурс за редовни постетители. Който от вас дорпинася най-много за развитието и добруването му получава уникална възможност собственоръчно да си поръча адвенчър, по избрани от него система и сетинг. Какво разбираме под допринасяне? Писане, често, на смислени коментари и оформяне на дискусии, които да осмислят съществуването малко повече.

четвъртък, 20 август 2009 г.

Стани богат

Чували сме, някои и сме чели, че Thay е най-богата, търговска нация във Faerun. Логично е да се зададе въпроса от какво точно се издържат любимите ни зулкири. Отговор намерих в FRCS, страница 90 на картата с търговските маршрути.
1) Първият голям експорт на таянците са магическите предмети, което си го знаеме, странното е че посоката на износ е към Endless waste-а или към туиганците.
2) Вторият е жито и то по посока на Unther и Mulhorand. Отново логичен избор, имаме контролиран климат, безплатни роби и съседи живеещи в пустиня.
3) Следват бижута, които се произвеждат в Thaymount. Тук леко логиката се губи, Саз седи и ръчка робите си евреи да обработват камъни от Южна Африка.
4) Таянски ябълки или плодове като цяло. Обозначен е като основен и често практикуван износ. Какви плодове има в Thay?
5) Тук вече се изненадах- дървесина! Трудно ми е да си представя от къде точно я взимат и какво я правят.

събота, 15 август 2009 г.

И за другите има...



За да няма сърдити, намерих и минита за останалите PC-та. И двете са от доста стари едишъни и не мисля че ще ги дочакаме в новите. Вече няма истински червени магове и таянски рицари. За Бейн, трябва да проверя...

Публикация №2


Тъй като това ще е най-фенси блога, който някога се е появявал в нет-а, ще е хубаво да има поне 2 публикации. Така че, момчета, трябва да намериме това прекрасно мини. Освен всичко, тя е избрана за номер едно mage mini от конкурса на Wizards.



Кампанията соу фар!

След трагичния край на последната кампания, завършила в дълбините на Чед Насад, се пренесохме при червените пясъци на Thay. Датата според записките е била 27.03.2009 година, мястото неясно. Групата, водена от червения маг Рутам Ссеск ( Сашко), послушно изпълнява заданията на неговия ментор и наставник - Атимзул.
След осем сесии, всички шоколадови данети в 345, поне един БигТейсти, много Еверест, бизквиди и кола, групата е обратно в Безантур. Преминали са доста препятствия, справили се сравнително добре с Култа на Елтаб и чакат нови задания.